Запад омасовљује „шарену револуцију” у Македонији – следи ли радикализција?

МЕДИЈИ ПОВЕЗАНИ СА „ШАРЕНИМА” ТВРДЕ ДА ИХ ЈЕ НОЋАС У СКОПЉУ БИЛО ВИШЕ ДЕСЕТИНА ХИЉАДА, А НИЈЕ…

  • Револуционари поновили захтеве да Уставни суд донесе одлуку о уставности оснивања Канцеларије специјалног тужилаштва, да се формира привремена влада, да се цивилни сектор укључи у све будуће преговоре и да македонски председник Ђорђе Иванов поднесе неопозиву оставку
  • Шта се тачно догодило вечерас и за шта су диригентима из западних амбасада биле потребне вечерашња масовност и демонстрација силе – показаће наредни дани. Видеће се: да ли ће Запад дати команду за радикализацију протеста и прелазак Рубикона

         У СКОПЉУ су и вечерас одржани антивладини протести присталица “шарене револуције”, који су према тврдњама македонских медија наклоњених опозицији, најмасовнији досад.

         Македонски портал Плусинфо наводи да су се у Скопљу окупиле десетине хиљада људи, али снимци показују да их није било ни 8.000.

         Међутим, колико год да их је било – вечерашње окупљање је доказ да су инспиратори „шарене револуције” додали гас и да су у њу уложили додатни новац.

         Шта се тачно догодило вечерас и за шта су диригентима из западних амбасада биле потребне вечерашња масовност и демонстрација силе – показаће наредни дани.

         Видеће се: да ли ће Запад дати команду за радикализацију протеста и прелазак Рубикона.

         Како год се ствари даље развијале, демонстранти су у Скопљу узвикивали: “Не гине вам затвор”. Чинили су то испред зграде Собрања.

         Претходно су на зграду Министарства правде бацили боју, а прозоре засули каменицама.

         По традицији, протест је, као и иначе, почео испред зграде Специјалног јавног тужилаштва у знак подршке раду те институције, а одржан је након истека “ултиматума”, 18. јуна, који су “шарени револуционари” дали Уставном суду да се изјасни о уставности Специјалног јавног тужилаштва.

         Они су поновили захтеве да Уставни суд донесе одлуку о уставности оснивања Канцеларије специјалног тужилаштва, да се формира привремена влада, да се цивилни сектор укључи у било какве будуће преговоре и да македонски председник Ђорђе Иванов поднесе неопозиву оставку.

         Демонстранти су имали задатак да стигну и до зграде „обичног” тужилаштва, али је полиција затворила мост „Гоце Делчев”.

         Вечерашњи протест је, по свему судећи, био повезан и са „македонским заседањем” у Бриселу министара спољних послова ЕУ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари