Париз тражи да ЕУ постави ултиматум Британцима: „Или сте у Унији, или ван ње“

МАКРОН: СМЕТАЈУ НАМ И ДВА ТАБУА - ФРАНЦУСКИ И НЕМАЧКИ, МОРАМО ИХ РАЗБИТИ

Емануел Макрон

        ФРАНЦУСКИ министар економије Емануел Макрон изјавио је данас да ЕУ треба да остане чврста према Великој Британији уколико она одлучи да иступи из ЕУ и потврдио да ће и Француска заузети такав став на самиту који ће уследити после британског референдума.

        „Или сте у Унији, или ван ње. То је ултиматум који би Европски савет требало да упути Британцима, а председник Француске Франсоа Оланд заузеће јасан став о том питању“, рекао је данас Макрон у интервјуу за француски дневни лист Монд (Le Monde).

        Он је рекао да, уколико Британци желе да и даље имају приступ европском тржишту, морају да доприносе њеном буџету, као што то чине Норвешка и Швајцарска, а ако то одбију, „доћи ће до коначног разлаза“.

        Иако ће референдум највероватније бити окончан останком Велике Британије у ЕУ, Макрон сматра да посебан статус о којем Лондон од почетка године преговара са Унијом, треба да остане изузетак, да би се „избегла епидемија“ сличних захтева из других земаља чланица.

        Британци ће у четвртак, 23. јуна, одлучити да ли ће њихова земља напустити ЕУ, а кампања пред референдум и данас је обустављена због убиства проевропски оријентисане посланице Џо Кокс, у четвртак.

        Залажући се за још чвршће европске интеграције, Макрон је изразио наду да ће ЕУ бити активнија у одбрани и енергетској размени.

        „У овом тренутку блокирају нас два табуа француски, који се односи на питање преноса дела суверенитета, и немачки, који се тиче финансијских трансакција и солидарности, али не можемо остварити напредак уколико их не будемо разбили“, закључио је Макрон.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари