Американци повећали број носача авиона на истуреним позицијама на шест

ПРЕМА ЗАПАДНИМ ГРАНИЦАМА РУСИЈЕ ПОСЛАЛИ ДВА СТРАТЕШКА БОМБАРДЕРА В-54

  • Објављено је да ће оба В-52 бити укључена поморске и копнене маневре NATO пакта Baltops-2016 и Saber Strike-2016. Предвиђено је да учествују у увежбавању полигонских бомбардовања са коришћењем „интертних пројектила“. Увежбаваће и извођење операција минирања морских површина из ваздуха и учествовати у пресретањима туђих летелица
  • „Двајт Ајзенхауер“ је на челу ударне групе бродова са источне обале кренуо „у помоћ“ „Харију Труману“ који из источног Медитерана туче положаје Исламске државе. Из базе Јокосука у Јапану испловио је „Роналд Реган“ и упутио се према Јужном Кинеском мору. А у тој акваторији се већ налази „Џон Стејниц“

        ДВА америчка стратешка бомбардера В-52Н, која могу да носе нуклеарно оружје, стигла су у ваздушни простор „јужног Балтика“, што значи - у близину руских граница.

        Полетели су из авио-базе „Ферфорд“ из Велике Британије, где су стигли, заједно са још једним „стратешким“ истог типа, из базе „Мајнот“ у Северној Дакоти.

        Објављено је да ће бити укључени поморске и копнене маневре NATO пакта Baltops-2016 и Saber Strike-2016.

        Један од ових авиона већ је извео лет у близини руске западне ваздушне границе на Балтику.

        Предвиђено је да ови авиони учествују у увежбавању полигонских бомбардовања са коришћењем „интертних пројектила“.

        Увежбаваће и извођење операција минирања морских површина из ваздуха и учествовати у пресретањима туђих летелица.

         Пентагон је истовремено донео одлуку да у мобилном стању држи шест од својих девет носача авиона. Први пут од 2012-те године.

        Ради овога, носач „Двајт Ајзенхауер“ је на челу ударне групе бродова са источне обале кренуо „у помоћ“ „Харију Труману“ који из источног Медитерана туче положаје Исламске државе.

        Како туче и са каквим ефектима - нејасно је, али је тако објављено у Вашингтону.

        У овом „мобилизационом пакету“ је из базе Јокосука у Јапану испловио „Роналд Реган“ и упутио се према Јужном Кинеском мору. А у тој акваторији се већ налази „Џон Стејниц“.

        Још два носача авиона - „Карл Винсон“ и „Џорџ Вашингтон“ - напустила су своје базе на западној и источној обали САД. Пентагон је објавио: ради извођења „тренажних маневара“.

        Међутим, ни ово није све.

        Америчка Ратна морнарица ће - како се најављује - наредних дана у мобилизациону приправност укључити и седми носач авиона. Биће то „Џорџ Буш“.

        Амерички носачи у просеку на палубама имају по 30-40 ловаца-бомбардера F/A-18 „Хорнет“ („Супер Хорнет“). Њихов борбени радијус је око 800 километров.

         На Западу се у последње време увелико говори да је златна ра носача авиона прошла, односно да пролази. Зато што, примера ради, руски ракетни систем „Бастион“ може да их гађа противбродским надзвучним крстарећим ракетама П-800 „Оникс“ на великим растојањима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари