Лукашенко позвао Франциска у Белорусију и предложио му да се у Минску сретне са патријархом Кирилом

ДРУГИ СУСРЕТ СА ПОГЛАВАРИМА КАТОЛИКА: БЕЛОРУСКИ ЛИДЕР СЕ 2009. СРЕО СА БЕНЕДИКТОМ XVI

Лукашенко и Франциско

        ПАПА Франциско примио је у библиотеци Апостолског дворца председника Белорусије Александра Лукашенка.

        Белоруски лидер је на крају разговора позвао папу да посети Минск. И да се у главном граду његове земље сретне са патријархом Московским и целе Руси Кирилом.

        Убрзо потом је новинарима рекао:

        „Понтифик неће пожалити ако дође у Белорусију. Минск је духовни и гостољубив град“.

        Франциско је председнику Белорусије поклонио фигуру маслиновог дрвета коју је направио један италијански савремени вајар и притом рекао: „Ми на Минск гледамо као на град мира“.

        Лукашенко је домаћину поклонио холографску копију Крста свете Јефросиније Полоцке, а такође - копију једне веома старе иконе и макету „папске кочије“.

        Колона аутомобила у којој је био Лукашенко ушла је у Ватикан са стране Трга Светог Петра, а у унутрашњем дворишту била је постројена ватиканска швајцарска гарда.

        Франциско је Лукашенка, у чијој пратњи је био старији син, лично дочекао испред улаза у библиотеку у којој прима светске лидере и верске поглаваре.      

        Белоруски председник је по изласку из Ватиканске библиотеке погледао изложбу „Иконописање у Белорусији у XVII-XXI веку“.

        Уз Лукашенка је био и министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј који је по завршетку посете открио: „Минск је увек поштовао уравнотежену и конструктивну позицију Ватикана према Белорусији“.

        Лукашенко је већ боравио у Ватикану. Било је то у априлу 2009-те када се срео са тадашњим папом Бенедиктом XVI.

        Франциско ће крајем јуна посетити Јерменију, а крајем септембра и почетком октобра - муслимански Азербејџан и православну Грузију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари