Девосело, 180 километара од Букурешта: Америчка ПРО стигла у Румунију

СУТРА ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ПОЉСКОГ СЕГМЕНТА ПРВО – У РЕДЗИКОВУ, 150 КИЛОМЕТАРА ОД ГДАЊСКА

  • ЗАХАРОВА: „Америчка противракетна одбрана у Европи представља претњу стратешкој стабилности и нарушава споразум о ракетама средњег и малог домета. Русија ће извући све потребне закључке и предузети парирајуће мере војног и техничког карактера“
  • КАЛАШЊИКОВ: „Дошао је тренутак да иступимо не само из споразума о стратешком офанзивном наоружању, него и из споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета. Поготово из овог другог јер је апсолутно тетан по Русију“
  • ЈЕРМАКОВ: „САД су прогласиле курс на глобалну доминацију, а управо оружане снаге треба на све начине да обезбеде ту доминацију. Зато се у Сједињеним Државама увелико доносе потребна концептуална документа: стратегија, доктрине, укључујући војне. Систем ПРО у Румунији и Пољској се управо уклапа у те задатке. И то је прилично забрињавајући симптом, који прети нашој безбедности“
  • МУРАХОВСКИ: У Девоселу су се појавиле зенитне дириговане ракете-пресретачи SM-3. За њих се користе лансери MK-41, који имају двојну намену. Јер, са њих могу да стартују и крстареће ракете „Томахавк“
  • КОРОТЧЕНКО: „Амерички систем ПРО усмерен је против Русије. Његов циљ је да девалвира наше нуклеарне могућности. Зато ће САД активно развијати и његову поморску компоненту. У Црном и Балтичком мору. Потом ће створити азијски и арктички сегмент ПРО, верујући да ће тада моћи да уцењују Русију. Међутим, такву могућност ће – ако Русија не буде ништа предузимала – имати тек кроз 25 година“

          У РУМУНСКОЈ бази Девесело – у округу Олт, 180 километара од Букурешта - профункционисао је амерички противракетни систем опремљен ракетама Aegis Ashore.

          На пригодној церемонији ј говорио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и објавио да је тај део америчког ЕвроПРО од данас у „оперативној приправности“.

          Вашингтон је истовремено саопштио да ЕвроПРО – па ни његов сегмент у Русунији – није уперен против Русије, да није у стању да пресреће руске балистичке ракете и да не крши одредбе споразума о ракетама малог и средњег домета.

          Званична Москва је одмах званично одреаговала. Портпаролка руске дипломатије, Марија Захарова, саопштила је:

          „Америчка противракетна одбрана у Европи представља претњу стратешкој стабилности и нарушава споразум о ракетама средњег и малог домета. Русија ће извући све потребне закључке и предузети парирајуће мере војног и техничког карактера“.

          Огласио се и заменик председника спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Калашњиков, рекавши: „Дошао је тренутак да иступимо не само из споразума о стратешком офанзивном наоружању, него и из споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета. Поготово из овог другог јер је апсолутно штетан по Русију“.

          Американци 13. маја почињу да граде други сегмент своје ЕвроПРО у Пољској, код места Редзиково, 150 километара од Гдањска, који треба да буде завршен 2018-те.

          Главни уредник специјализованог часписа „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски, данас је указао да системи Aegis Ashore који су се појавили у Румунији користе „апсолутно  исте универзалне ракетне системе које носе бродови америчке ратне морнарице. Односно: у Девоселу су се појавиле зенитне дириговане ракете-пресретачи SM-3. За њих се користе лансери MK-41, који имају двојну намену. Јер, са њих могу да стартују и крстареће ракете „Томахавк“.

          Други познати московски војни експерт Игор Коротченко посебно наглашава:

          „Амерички систем ПРО усмерен је против Русије. Његов циљ је да девалвира наше нуклеарне могућности. Зато ће САД активно развијати и његову поморску компоненту. У Црном и Балтичком мору. Потом ће створити азијски и арктички сегмент ПРО, верујући да ће тада моћи да уцењују Русију. Међутим, такву могућност ће – ако Русија не буде ништа предузимала – имати тек кроз 25 година“.

          Мураховски наглашава да ће Американци за ово стратешко опкољавање Русије користити и ракете Block 1B од којих свака стоји 20 милиона долара. Са истим циљем већ тестирају и ракете Block 2A које ће бити у стању да ракете пресрећу и на висини 240-250 киломатара.

          Москва је унапред објавила да ће – због доласка америчких противракета у Румунију – разместити на криму своје стратешке носаче ракета Ту-22М3 са ракетама Х-100 домета 5.500 километара, а то значи да могу разорити Девосело без напуштања руског ваздушног простора.

          Овим поводом је заменик директора Тауридског информативно-аналитичког центра РИСИ Сергеј Јермаков, прво нагласио да Вашингтон и Пентагон желе да обезбеде глобалну доминацију САД, а да се систем ЕвроПРО уклапа у тај задатак.

          „САД су, без скривања, прогласиле курс на глобалну доминацију, и оружане снаге треба на све начине да обезбеде ту доминацију. На ту тему се у Сједињеним Државама увелико доносе потребна концептуална документа: стратегија, доктрине, укључујући војне. Систем ПРО у Румунији и Пољској се управо уклапа у те задатке. И то је прилично забрињавајући симптом, који прети нашој безбедности“ – казао је Сергеј Јермаков у програму радија Sputnik.

Сергеј Јермаков

          Председник америчког Стејт департмента Френк Роуз изјавио да системи ПРО САД у Европи нису предвиђени за супротстављање ракетној претњи из Русије и да нису способни да угрозе руски ракетни потенцијал. Међутим, по Јермаковљевом мишљењу, све указује на супротно.

          „Питање је: а зашто се онда систем ПРО налази у Румунији? То питање наши стручњаци, војници, дипломате, политичари постављају већ годинама. У НАТО су после последњег великог самита у Чикагу прешли на трокомпонентни систем заштите своје безбедности: то су снаге опште намене, ПРО и нуклеарне снаге. Тако настаје интересантна ситуација: после догађаја у Украјини, озбиљног заоштравања наших односа, званичници НАТО кажу да је пред алијансом задатак обуздавања Русије, а ако обуздавање не успе, НАТО треба да буде спреман да уништи непријатеља. При томе се испоставља да су све компоненте усмерене против Русије – ми то видимо по повећању групација обичних оружаних снага у земљама Источне Европе и размештању ПРО. И ПРО, и нуклеарно оружје, и снаге опште намене – то су комплексни системи, и сви ти системи потенцијала НАТО усмерени су против наше земље, то је очигледно“ – истиче Јермаков.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари