Круз покушава да заустави Трампа у Индијани, али у његовом изборном штабу нема оптимизма

ТРАМП: АКО ПОБЕДИМ У ИНДИЈАНИ СВЕ ЋЕ БИТИ ГОТОВО

- ТО ЋЕ ЗА КРУЗА БИТИ КРАЈ

Тед Круз

  • Доналд Трамп је једини републиканац који може да обезбеди 1.237 делегата потребних за номинацију кроз редовне страначке изборе по државама

        РЕПУБЛИКАНАЦ Тед Круз је пред великим тестом у својој посусталој кампањи за председничку номинацију на данашњим страначким изборима у држави Индијани, где му је једна од последњих шанси да заустави поход свог ривала Доналда Трампа на републиканску председничку номинацију.

        Круз је протеклу недељу провео у Индијани да би обезбедио подршку гувернера те државе. Он је такође објавио да ће му пензионисана менаџерка Карли Фјорина бити кандидат за потпредседника земље, ако он буде председнички кандидат.

        Ипак Крузови помоћници нису оптимисти пред данашње гласање и спремни су на то да Круз неће остварити велики успех. Анкете предвиђају да губи и званичници у његовој кампањи већ се спремају за смањење особља на минимум, рекао је један помоћник који није желео да наведе име.

        Јавно, међутим, сенатор из Тексаса обећава да ће остати у трци без обзира на резултате.

        Он је осуо паљбу на свог страначког ривала, милијардера Доналда Трампа.

        Круз је рекао данас да ако Индијана дозволи да Трамп победи на данашњим страначким изборима Америку „чека председништво Бифа Танена“, лика разметљивог, арогантног човека из филма „Повратак у будућност“ из 1980. године.

        Трамп је посветио више времена у кампањи у Индијани него у већини других држава, истичући да жели да склони свог републиканског ривала, обезбеди довољно гласова да добије председничку номинацију странке, и да се усредсреди на предстојеће опште председничке изборе, односно на фаворита у демократској трци Хилари Клинтон.

        Иако Трамп не може ни с великом победом у Индијани да добије довољно гласова потребних за номинацију, тиме би му ипак пут био олакшан у последњим страначким изборима по државама.

        „Индијана је врло важна, јер ако ја победим то је крај. То би било готово“, рекао је Трамп јуче у Индијанаполису.

        Клинтонова и сенатор из Вермонта Берни Сандерс такође данас одмеравају снаге на демократским страначким изборима у Индијани, али ту су улози мањи него у републиканској трци. Клинтон има убедљиву предност у односу на Сандерса, она је већ обезбедила 91 одсто делегата потребних да освоји страначку номинацију. То значи да она може да освоји страначку номинацију чак и ако изгуби у свим наредним изборима по државама.

        Трамп је једини републиканац који је остао у трци који може да обезбеди 1.237 делегата потребних за номинацију кроз редовне страначке изборе по државама. Круз, као и гувернер Охаја Џон Кејсик, који су далеко иза Трампа по броју обезбеђених делегата, морају да покушају да блокирају Трампа у Индијани и још неколико преосталих држава у нади да до конвенције странке Трамп неће освојити довољно гласова за номинацију.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари