Америчког генерала Голдфејна '99 оборили Срби, али он ипак узлетео до - штаба војне авијације САД

КАТАПУЛТИРАО СЕ ИЗНАД СЕЛА СИНОШЕВИЋ, А ЊЕГОВ F16 ПАО КОД ШАПЦА

Голдфејн са супругом и ћерком приликом провисања у заменика начелника штаба, 06.08.2015.

        ГЕНЕРАЛ Дејвид Голдфејн номинован је за начелника штаба америчке војне авијације - 17 година након што је преживео обарање свог авиона F16 изнад Србије.

        Голдфејн ће на позицији првог човека америчке авијације заменити Марк Велша који иде у пензију, наводи се у званичној публикацији америчке војске „Старс енд страјпс“.

        У тексту под насловом „Војни пилот некада оборен изнад Србије, сада виђен на челу авијације“, наводи се да је Голдфејнов успон био веома брз и да он стиже на нову позицију непуних годину дана након што је унапређен у генерала са четири звездице.

        Упркос високим позицијама у Здруженом штабу војске САД и команди америчке авијације од 2011. до 2015. године, Голдфејн је најпознатији по својим искуствима у ратним дејствима, пре свега из 1999. године када је NATO бомбардовао Србију.

        „Он је често говорио о ноћи у којој је ракета земља-ваздух експлодирала поред његовог авиона изнад Београда 2. маја 1999. године“, пише лист.

        У тексту се наводи да се Голдфејн катапултирао из свог авиона F16 те ноћи и након спуштања падобраном успео да се домогне Косова где га је два сата касније покупила спасилачка хеликоптерска мисија.

        Међутим, према доступним информацијама Голдфејн је евакуисан на други начин након што га је оборила екипа 3. ракетног дивизиона из састава 250. ракетне бригаде противваздушне одбране Војске Југославије, рактеним системом С-125 Нева из села Карловчић.

        Он је покушао да прелети до БиХ, али је морао да се катапултира и приземљио се у атару села Синошевић, док је његова летелица пала у близини Шапца.

        Голдфејн је био директни учесник и у војним операцијама „Пустињска олуја“ у Ираку током Заливског рата и „Истрајна слобода“ у Авганистану.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари