Трамп и Клинтонова популарнији од својих ривала у пет држава у којима се гласа 26. априла

ПРАЈМЕРИЗ У ПЕНСИЛВАНИЈИ, МЕРИЛЕНДУ, РОД АЈЛЕНДУ, ДЕЛАВЕРУ И КОНЕКТИКАТУ

        МИЛИЈАРДЕР Доналд Трамп - уочи прајмериза у нових пет америчких држава - популарнији је међу републиканским бирачима целих 18 одсто од свог највећег ривала сенатора Теда Круза.

        Истраживање Marist Institute for Public Opinion (MIPO) - урађено по наруџбини листа Wall Street Journal и телекомпаније NBC - показало је да Трампа подржава 45 одсто бирача који гласају за Републиканску партију, а Круза 27 одсто. Трећег претендента на Белу кућу - гувернера Охаја Џона Кејсика - 27 одсто.

        Исто истраживање је показало и да Хилари Клинтон има осетну предност пред својим јединим конкурентом Бернијем Сандерсом. Она наводно има подршку 55 одсто бирача-демократа, а Сандерс - 40 одсто.

        Прајмериз ће се 26 априла одржати у Пенсилванији, Конектикату, Делавру, Мериленду и Род-Ајленду.

        Ниво подршке Трампу гарантује победу, али је изборни систем код републиканаца замршен, па му победа у Пенсилванији - која ће на конгрес Републиканске партије који ће одлучивати о кандидату странке за председника САД послати 71 делегата - неће донети много. Јер, од тог броја - 54 делегата ће бити страначки функционери који иду на конгрес независно од гласања и имају право да гласају и за онога ко у Пенсилванији изгуби!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари