ДУДА: ЕУ показује премало солидарности са Централном и Источном Европом

ПРЕДСЕДНИК ПОЉСКЕ ОДБАЦИО КРИТИКЕ БРИСЕЛА ПОВОДОМ МИГРАНАТА

Анџеј Дуда

  • Ја сам присталица ЕУ као уније националних држава које пре свега сарађују на економском плану, без мешања у питања која треба да остану у домену националног суверенитета”

         ПОЉСКИ председник Анџеј Дуда рекао је данас да Европа показује сувише мало солидарности према земљама чланицама из Средње и Источне Европе.

         У интервјуу који је објавила пољска агенција ПАП, Дуда је истим аргументом узвратио Европској унији која замера Пољској управо недостатак солидарности због одбијања да прими део избеглица који стижу у Европу.

         “ЕУ треба да буде много одлучнија. ЕУ је јака, али слаба на нивоу одлука и то је данас њен проблем. То је можда зато што уопштено ЕУ показује сувише мало солидарности”, рекао је шеф пољске државе, који је из владајуће конзервативне партије Право и правда.

         “Нема довољно солидарности у разумевању наше ситуације, ситуације земаља Централне и Источне Европе. Другим речима, са земљама које су скорије ушле у ЕУ и које покушавају да сустигну богате западне земље, у којима покушавамо да подигнемо животни стандард да млади не би били приморани да траже посао у иностранству, да би имали пристојну плату”, рекао је Дуда.

         Он је рекао да треба пре свега разумети важна питања суверенитета држава, као што су енергетска и политика према сировинама. То је његова алузија на гасовод Северни ток којим се руски гас преноси преко Балтика у Западну Европу. Варшава с подозрењем гледа на тај гасовод и на политику Брисела за смањење употребе угља, наводи Франс прес.

         Дуда је потврдио да ЕУ за њега, као и за велику већину Пољака, представља “огромну вредност”.

         „Ја сам присталица ЕУ као уније националних држава које пре свега сарађују на економском плану, без мешања у питања која треба да остану у домену националног суверенитета”, рекао је Дуда.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари