ТУСК: Европска унија не сме кључеве своје безбедности препустити Турској

У ИГРИ НИЈЕ САМО БУДУЋНОСТ ШЕНГЕНА, НЕГО И ЦЕЛЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Доналд Туск

  • Доналд Туск споразум са Турском о заустављању миграцијског таласа оценио је као и контроверзан и скуп али је нагласио да се заједно са сарадњом на Балкану показао као решење које даје плодове и то поткрепио конкретним бројевима, да док је у јануару балканском трасом прешло 70.000 миграната у марту је то било 30.000 а у априлу свега 3.000
  • „Главни терет, међутим, морамо да носимо ми сами. Не можемо ниједној трећој земљи да предамо кључеве наше територије. Ни Турској, ни земљама Северне Африке. Наша немоћ провоцирала би покушаје уцењивања Европе и изнуђивање широких уступака. Сувише често само чуо од наших суседа да Европа мора да попусти јер ће је у супротном поплавити миграцијски талас“

        ПРЕДСЕДНИК Европског савета Доналд Туск оценио је да је приоритет у избегличкој кризи за Европску унију заштита граница и задржавање миграцијског таласа а такође наставак стратегија које су ефикасне, као што је помоћ Балкану укљученом у миграцијску стратегију ЕУ.

        „ЕУ и земље чланице морају да поврате моћ да одлучују о томе ко, где и када прелази наше границе. Парадоксално, само такав приступ омогућује рационалну политику азила и стварну помоћ избеглицама. И само такав приступ спречиће убудуће трагедије на мору. Онакве каква се десила прошле седмице“, написао је Туск у ауторском коментару који данас објављује пољски лист Газета виборча.

        Председник Европског савета, бивши пољски премијер главни проблем у савладавању миграцијске кризе види у приступу да је избеглички талас сувише велики да га Европа заустави због чега су земље ЕУ дигле руке од заштите граница а тиме међу становницима Европе изазвале осећање немоћи, страха, несигурности и створили плодно тло за јачање екстремиста широм континента.

        „Кључни услов за заустављање тог опасног тренда била је измена парадигме. Пре неколико месеци предложио сам да заједно прихватимо супротно: миграцијски талас је сувише велики да га не зауставимо“, констатовао је Туск.

        По његовој оцени Европа мора као свој приоритет да постави заштиту граница и заустављање миграцијског таласа а једна од кључних стратегија које су се показале као ефикасне било је заустављање миграцијског таласа на Балкану и трајно укључивање западног Балкана у сарадњу у оквиру Европске миграцијске стратегије.

        „У наредним месецима морамо и даље да пружамо подршку решењима која су разрађена на Балкану која доносе реалне ефекте. Сарадња са балканским земљама, рецимо Македонијом, није увек једноставна али морамо коначно да схватимо да за ову кризу нема једноставних рецепата“, написао је председник Туск.

        Доналд Туск споразум са Турском о заустављању миграцијског таласа оценио је као и контроверзан и скуп али је нагласио да се заједно са сарадњом на Балкану показао као решење које даје плодове и то поткрепио конкретним бројевима, да док је у јануару балканском трасом прешло 70.000 миграната у марту је то било 30.000 а у априлу свега 3.000.

        „Главни терет, међутим, морамо да носимо ми сами. Не можемо ниједној трећој земљи да предамо кључеве наше територије. Ни Турској, ни земљама Северне Африке. Наша немоћ провоцирала би покушаје уцењивања Европе и изнуђивање широких уступака. Сувише често само чуо од наших суседа да Европа мора да попусти јер ће је у супротном поплавити миграцијски талас“, поручио је Туск.

        У сличном тексту, написаном за францусли лист Ле Фигаро, Туск је још јасније упозорио: ЕУ мора узети под строгу контролу своје спољне границе, не препуштајући кључеве своје безбедности никоме, у првом реду - Турској.

        Притом је признао: „У игри није само будућност Шенгена, него и целе Европске уније“-

        На крају је упозорио: „Искуство са Турском је показало да ЕУ мора одлучно поставити границе својим уступцима. Можемо преговарати о новцу, али никада о нашим вредностима. Ми не можемо наметати своја правила осталима у свету, али ни други не могу нама наметати своје норме. Нашим слободама, укључујући слободу изношења оцена, нећемо трговати ни са ким. Ово мора чути и председник (Турске) Ердоган“.

                Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари