Фолксваген ће платити преко милијарду долара Американцима које је варао са „дизелашима“

НЕКИ ОД 600.000 ТАКВИХ АУТОМОБИЛА ДОБИЋЕ НОВАЦ,

НЕКИМА ЋЕ БИТИ УГРАЂЕН НОВИ СОФТВЕР

  • Компанија је суочена са казном од чак 20 милијарди долара само због кршења закона о чистом ваздуху и пре него што плати поправке кола или компензације власницима

        ФОЛКСВАГЕН (Volkswagen), америчка влада и приватни адвокати постигли су споразум по коме ће немачки произвођач откупити неке од готово 600.000 дизел аутомобила који су због посебног софтвера приказивали да испуштају мање штетних гасова.

        Такође ће Фолксваген, према упућенима у случај, потрошити нешто више од милијарду долара за компензације власницима кола.

        „Начелни споразум“ укључује максимални износ а на детаљима, попут суме коју ће сваки власник добити, још се ради, рекао је извор који је желео да остане анониман јер споразум још није објављен.

        Очекује се да споразум буде објављен касније данас, током расправе у суду у Сан Франциску.

        Неки власници моћи ће да изаберу да ли да им Фолксваген поправи кола или их откупи, што ће зависити од године производње и типа мотора.

        С обзиром на укупно милијарду долара, на располагању ће бити око 1.700 долара по аутомобилу. Међутим, власници новијих модела, код којих су потребна само софтверска подешавања, добиће мање од тога.

        Око 325.000 власника старијих модела вероватно ће добити више, с обзиром да су на њиховим возилима потребне озбиљније поправке.

        Споразум нису желели да коментаришу ни представници Фолксвагена, ни адвокати, ни представници владе.

        Власници Фолксвагенових кола поднели су десетине тужби против те компаније након што су јесенас сазнали да је у њихове аутомобиле уграђен софтвер за варање на тестовима емисије гасова.

        Захваљујући том софтверу, аутомобили су пролазили тестове емисије у лабораторији али су на путевима испуштали знатно веће загађење.

        Фолксваген је прошле године обавестио акционаре да је оставио 7,3 милијарде долара за потенцијалне трошкове повлачења возила или казне, што се већини посматрача чинило недовољним.

        Компанија је суочена са казном од чак 20 милијарди долара само због кршења закона о чистом ваздуху и пре него што плати поправке кола или компензације власницима.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари