Индија одустала од захтева да јој Лондон врати чувени дијамант из круне Елизабете Друге

МОДИЈЕВА ВЛАДА ОБЈАВИЛА ДА КОХ-И-НОР НИЈЕ БИО УКРАДЕН ВЕЋ - ПОКЛОЊЕН БРИТАНЦИМА

        ИНДИЈА треба да се одрекне великог дијаманта који деценијама потражује од Велике Британије, рекли су данас представници индијске владе Врховном суду. У образложењу пише да тај драги камен није био украден, већ дат бившем колонијалном господару, преноси Ројтерс.

        Један од највећих дијаманата на свету, 105-каратни Кох-И-Нор, део је британске круне већ 150 година и данас стоји у круни краљице Елизабете Друге.

        Тај дијамант био је у центру дипломатских расправа, са много захтева у Индији да Британија врати дијамант Индији како би се искупила за своју колонијалну прошлост.

        Међутим, влада премијера Нарендре Модија данас је пред индијским Врховним судом навела да Индија треба да се одрекне таквог потраживања, јер је драгуљ дат Британцима као поклон једног од индијских краљева, махараџе Рањит Синга, 1851. године.

        „Дијамант није украден, нити силом узет“, изјавио је владин адвокат Рањит Кумар пред Врховним судом.

        Током посете Индији 2010. године, британски премијер Дејвид Камерон је рекао да ће дијамант остати у Лондону.

        „Оно шта може да се деси са оваквим питањима је да, ако једном кажете ,да’, Британски музеји ће остати празни“ рекао је тада Камерон.

        Индијски активисти који се залажу за враћање „Кох-и-нора“ у земљу, сматрају да је то један од многих антиквитета однетих из Индије током колонијалне владавине.

        „Британски владари су пљачкали Индију, а наша влада прави грешку не подржавајући наше захтеве“, рекао је Нафис Ахмед Сидики, који је обратио Врховном суду петицијом са захтевом да се дијамант врати.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари