Разорни земљотрес у Еквадору: Најмање 233 погинулих и преко 1.000 повређених

НАЈТЕЖИ ПОТРЕС ОД 1979. ГОДИНЕ – У ЗЕМЉИ УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

  • Габријел Алкивар, градоначелник Педерналеса, града од 40.000 становника у близини епицентра, апеловао је на власти да хитно пошаљу спасиоце: "Чинимо све што можемо, али мало тога може да се уради. Није се срушила једна кућа, срушио се цео град. Велики број људи затрпан је под рушевинама, догодиле су се бројне пљачке

         У СНАЖНОМ земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је прошле ноћи погодио Еквадор погинула су најмање 233 човека, а преко 1.000 је повређено, саопштиле су власти те земље.

         Еквадорске власти позвале су данас становнике приморских крајева који су прошле ноћи евакуисани због опасности од цунамија након снажног земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале, да се врате својим кућама.

         Више од 10.000 војника послато је у угрожена подручја и они ће учествовати у акцији спасавања, а најмање 3.500 полицајаца послато је у град Миусне који је најтеже погођен земљотресом, јавили су локални медији.

         Власти у Еквадору страхују да број настрадалих није коначан и да ће вероватно расти у наредним сатима. Локални медији наводе да је велики број људи остао је заробљен испод порушених зграда.

         Епицентар најјачег земљотреса у тој земљи од 1979. године био је на 27 километра југоисточно од Миусне, слабо насељеног подручја које је популарно код туриста, саопштио је амерички Геолошки завод.

         Према наводима званичника велики број људи страдао је у градовима Манта, Портовиељо, Гуакил који су удаљени од Муисне неколико километара.

         Локални медији су јавили да је неколико главних аутопутева затворено за саобраћај, а један надвожњак у граду Гуакил се срушио током земљотреса.

         Председник Еквадора Рафаел Кореа прогласио је ванредно стање.

         Кореа је написао на свом твитер налогу да Еквадорци морају остати мирни током ванредног стања.

         Градоначелник Педерналеса Габријел Алкивар, града од 40.000 становника у близини епицентра, апеловао је на власти да хитно пошаљу спасиоце.

         „Чинимо све што можемо, али мало тога може да се уради. Није се срушила једна кућа, срушио се цео град", упозорио је Алкивар.

         Земљотрес је потресао Еквадор непосредно након сумрака и изазвао панику међу становништвом.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари