Изетбеговић и Ердоган забринути због стања у „деловима исламског света“

СРЕЛИ СЕ УОЧИ САМИТА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИСЛАМСКЕ САРАДЊЕ И ЖЕЛЕ СЛОЖНО ДЕЛОВАЊЕ „ИСЛАМСКОГ УМЕТА“

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић сусрео се с председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом, саопштено је из Предсједништва БиХ.

        Током сусрета, у срдачном разговору, разматрани су билатерални односи БиХ и Турске. Саговорници су се сложили да су односи двеју земаља на највишем нивоу, изразивши обострану жељу да се постигнути ниво одржава, а сарадња продубљује на свим пољима.

        Изетбеговић и Ердоган су, уочи самита Организације исламске сарадње, поделили и забринутост стањем у деловима исламског света.

        Констатовано је да се муслимански свет суочава са озбиљним изазовима, од којих су најистакнутији тероризам, секташко насиље и оружани сукоби. Заједнички став је да су јединство и солидарност међу муслиманским земљама неопходни за решавање ових изазова.

        Саговорници су изразили наду да ће они бити решавани координисаним деловањем уједињеног исламског умета и очекивање да ће сутрашњи самит бити корак управо у том правцу, као самит уједињавања и јединства.

        Теме разговора биле су и погоршана сигурносна ситуација на Блиском Истоку, сложена ситуација у Сирији, као и актуелни односи Турске са ЕУ, у контексту избегличке кризе и милионских миграција.

        Изражено је заједничко опредељење двеју држава за одлучну борбу против тероризма и насилног екстремизма, те потврђена спремност за наставак најтешње сигурносне сарадње.

        Независне новине
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари