Против одлуке Иванова устала Европска унија и Американци

КАО И ДОСАД - У БРИСЕЛУ, ЛОНДОНУ И ВАШИНГТОНУ БОЉЕ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ДОБРО ЗА МАКЕДОНИЈУ

Чарлс Гарет

        ЕВРОПСКА унија изразила је озбиљну забринутост због одлуке председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира све политичаре против којих се воде кривични поступци у афери илегалног прислушкивања.

        „Македонија се обавезала да промовише владавину права и борбу против некажњивости. Супротно томе, ова одлука председника Иванова да аболира бројне функционере изазива озбиљну забринутост и дешава се у тренутку када странке траже начин да одржи Договор из Пржина“, наводи се у саопштењу ЕУ које преносе македонски медији.

        Како се истиче, важно је да се подржи рад Специјалног тужилаштва у случају прислушкиваних разговора и да му се, у оквиру Договора из Пржина, омогући да продужи да истражује озбиљне проблеме који су откривени прошле године.

        Подједнако је важно, према ЕУ, да се Македонија задржи на евроатлантском путу и зато је од кључне важности да се партије врате дијалогу и да нађу заједнички договор.

        Амбасада САД у Скопљу је такође саопштила да одлука Иванова изазива озбиљну забринутост за залагање Македоније да изгради правну државу, а британски амбасадор Чарлс Гарет подсетио да су истрага прислушкивања разговора и правна завршница тих случајева кључни елементи Договора из Пржина.

        Иванов је донео у уторак одлуку да аболира све политичаре, чиме су обухваћени и политичари и њихови сарадници из афера повезаних с прислушкивањем разговора коју је обелоданио СДСМ.

        Међу њима су високи финционери ВМРО ДПМНЕ и бивши министри Гордана Јанкуловска и Миле Јанакиевски, бивши шеф управе за безбедност и котрашпијунажу Сашо Мијалков и генерални секретар Владе Македоније Кирил Божиновски, против којих је Специјално тужилаштво већ покренуло истраге.

        Лидер највеће опозиционе странке у Македонији Зоран Заев и функционери његове Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) прикључили су се синоћ грађанском протесту пред седиштем владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и испред зграде Владе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари