ОБАМА: „Панама документи“ су доказ да је избегавање пореза постало глобални проблем

ПРИЗНАО ДА СЕ И АМЕРИЧКЕ ФИРМЕ СПАЈАЈУ СА СТРАНИМ - САМО ДА БИ СМАЊИЛЕ ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ

Барак Обама

        АМЕРИЧКИ председник Барак Обама изјавио је данас да откриће да су међународни политичари и моћни бизнисмени скривали новац у компанијама које су служиле као параван за финансијске малверзације показује да је избегавање пореза глобални проблем.

        Он је рекао да богати појединци и корпорације манипулишу системом користећи рупе у пореском закону којима обични порески обвезници немају приступ.

        Америчке компаније које се спајају са страним фирмама само да би смањиле своје пореске обавезе не „плаћају свој део“ за коришћење добробити америчке привреде, навео је амерички председник.

        „Избегавање пореза је глобалан проблем“ рекао је Обама након што су „Панамски папири“, како су названа документа процурела из панамске адвокатске агенције Мосак Фонсека, показали да су светски моћници користили десетине хиљада анонимних компанија да прикрију зараду.

        „То се не дешава само у другим земљама, и у Америци има људи који користе исте ствари, а велики део тога је нелегалан“, рекао је амерички председник, преноси АФП.

        Америчко Министарство финансија јуче је пооштрило прописе против пословних решења које америчким компанијама омогућавају да се споје са страном фирмом и пребаце званичну адресу у офшор зоне да би избегле плаћање пореза америчким властима иако заправо остају да раде у САД.

        „Панамски папири“ показују да је више од 500 банака, њихових подружница и огранака регистровало скоро 15.600 офшор компанија преко фирме „Мосак Фонсека“, а велика већина их је основана од 1990-их, наводи на свом сајту ICIJ, који обухвата 100 дневних листова.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари