Истрага против бившег шефа македонске тајне полиције Саше Мијалкова због „мучења Бошковског“

АД ХОК ФОРМИРАНО „СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО“ У ЕПИЦЕНТРУ УНУТАРПОЛИТИЧКИХ ОБРАЧУНА

        СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво Македоније наложило је спровођење истраге против бившег шефа тајне полиције Саше Мијалкова и још шест особа због наводног мучења некадашњег министра полиције Љубе Бошковског 2011. године, јавили су македонски медији.

        Сашо Мијалков, бивши шеф македонске тајне полиције и блиски рођак премијера Николе Груевског, осумњичен је да је прекорачио законска овлашћења када је припадницима специјалне јединице „Алфа“ наредио да ухапсе Бошковског, пренео је РТС.

        „Оштећеном Љуби Бошковском нанета је душевна бол, понижено му је достојанство, а жртва је политичке дискриминације. То потврђују резултати вештачења његовог психофизичког стања“, рекла је тужитељка Фатиме Фетаи.

        Кривична дела због којих је истрага покренута односе се на мучење и сурово поступање према Бошковском, који је 2011. године ухапшен и касније осуђен због злоупотребе новца из кампање његове странке Уједињени за Македонију.

        У пртљажнику његовог аутомобила полиција је тада пронашла око 100 000 евра, подсећа РТС.

        Специјално тужилаштво у Македонији формирано је како би се испитали наводи опозиције о масовним злоупотребама полиције и тајних служби у међустраначким обрачунима владајуће ВМРО-ДПМНЕ са ривалским партијама.

        Опозициона Социјалдемократска странка Македоније тврди да је тајна полиција прислушкивала око 100.000 од укупно два милиона становника Македоније, као и да је инсценирала хапшења и сукобе како би се одржала на власти.

        Хашки трибунал је својевремено оптужио Бошковског за ратне злочине по „командној одговорности“, али је ослобођен по свим тачкама оптужнице. Трибунал га је оптужио за злочине над Албанцима у лето 2001. године, укључујући и убиство седам цивила у селу Љуботен код Скопља.

        После три и по године проведене у хашком притвору, Бошковски је ослобођен оптужбе.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари