Утврђено да у докторату немачке министарке одбране има „елемената плагијата”

УРСУЛИ ФОН ДЕР ЛАЈЕН ДОКТОРСКА ТИТУЛА ИПАК НЕЋЕ БИТИ ОДУЗЕТА

Урсула фон дер Лајен

  • Почетком фебруара 2013. године оставку је морала да поднесе министарка образовања и научних истраживања Анете Шаван коју је Универзитет „Хенрих Хајне“ из Дизелдорфа оптужио за плагијат и лишио докторског звања. Две године раније је Бајројтски универзитет тадашњег министра одбране Немачке Карла Теодора цу Гутенберга из истих разлога такође лишио докторског звања, а он је био принуђен да напусти функцију

         УНИВЕРЗИТЕТ у Хановеру одлучио је да немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен може да сачува свој докторат, иако је у њеној дисертацији пронађено неколико плагираних пасуса.

         Ректор Медицинског факултета у Хановеру Кристофер Баум изјавио је да комисија није утврдила да је немачка министарка имала намеру да вара у писању свог доктората.

         "Ради се о грешкама, не о намери, што прави одлучујућу разлику. Због грешака се не доводи у питање научна теза", рекао је Баум.

         Урсула фон дер Лајен, која је данас отпутовала у САД, издала је саопштење након одлуке комисије признајући да "нека од њених претходних дела не задовољавају критеријуме које је поставила самој себи".

         Она је навела да је радује закључак комисије у ком се наводи да су њени експерименти релевантни за медицинска истраживања и да укупан рад испуњава научне критеријуме.

         Немачка министарка одбранила је докторску дисертацију пре 25 година.

         Докторати немачких политичара су под појачаним надзором од како су два министра у последњих неколико година поднела оставку након што је утврђено да су делови њихових доктората плагирани.

         Почетком фебруара 2013. године оставку је морала да поднесе министарка образовања и научних истраживања Анете Шаван коју је Универзитет „Хенрих Хајне“ из Дизелдорфа оптужио за плагијат и лишио докторског звања.

         Две године раније је Бајројтски универзитет тадашњег министра одбране Немачке Карла Теодора цу Гутенберга из истих разлога такође лишио докторског звања, а он је био принуђен да напусти функцију.

         Исто се – такође због плагијата догодило и бившој заменици председника европског парламента Силвани Кох-Мерин.

         (Бета – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари