Безмало трећина запослених Јапанки пријавила сексуално злостављање на послу

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ИЗЛОЖЕНО „НЕПРИМЕРЕНИМ КОМЕНТАРИМА МУШКИХ КОЛЕГА У ВЕЗИ СВОГ ИЗГЛЕДА“

  • Неке присиљаване на сексуалне односе, неадекватно додириване и константно примораване да излазе са мушким колегама. Чак 63 одсто трпи насиље - не обраћајући се полицији, а највише пријава је поднето - против шефова

        БЕЗМАЛО трећина запослених Јапанки доживела је неку врсту сексуалног злостављања на радном месту, наводи се у извештају владе из Токија о унапређењу улоге жена у радном окружењу.

        Више од половине узнемираваних жена било је изложено непримереним коментарима мушких колега у вези њиховог изгледа, година или психичког стања, преноси британски лист Гардијан.

        У најозбиљнијим случајевима жене су примораване на сексуалне односе, неадекватно су додириване и константно су примораване да излазе са мушким колегама.

        У првом извештају оваквог типа у Јапану, министри здравља и рада саопштили су да је 35 одсто стално запослених жена пријавило сексуално злостављање на послу.

        У анкети је учествовало више од 9.600 жена између 24 и 44 године. У највећем броју случајева, у 24 одсто, жене су пријаве за узнемиравање подносиле против својих шефова, наводи Гардијан.

        Истраживање је показало да највећи број Јапанки трпи насиље у тишини. Према званичним подацима, 63 одсто злостављаних запослених жена никада није пријавило злостављача полицији.

        Више од 10 одсто жена које су пријавиле злостављање преживеле су неадекватно испитивање или су пребачене на ниже радно место.

        Власти у Јапану боре се да повећају број жена на руководећим позицијама.

        Премијер Шинзо Абе изјавио је да му је циљ да се до 2020. године на 30 одсто руководећих положаја у компанијама налазе жене, међутим експерти сматрају да је овај циљ тренутно недостижан.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари