БИН ЛАДЕН: Америка у Авганистану делује као да виси о танкој нити

ВЕЋИ ДЕО СВОГ БОГАТСТВА ОД 29 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗАВЕШТАО

„ЗА СВЕТИ РАТ, ЗА АЛАХОВУ МИЛОСТ”

Осама бин Ладен

  • Почетком прошлог лета, CIA је извршила интерни преглед Осаминих докумената под покровитељством Националног савета за безбедност Беле куће. Представници седам агенција имали су увид у документа

        БИВШИ вођа Ал Каиде Осама бин Ладен у свом тестаменту написао је да већи део свог богатства од 29 милиона долара оставља „за свети рат, за Алахову милост”.

        Тестамент је пронађен данас међу више од 100 докумената заплењених у мају 2011. године када је Бин Ладен убијен у свом скровишту у Аботабаду у Пакистану.

        Вођа Ал Каиде намеравао је да своје богатство раздели рођацима, али је желео да већи део буде утрошен на финансирање исламистичке терористичке мреже која стоји иза напада на САД 11. септембра 2001. године.

        Он је и годинама пре напада у Пакистану размишљао о својој смрти.

        „Ако ја морам бити убијен, моли се за мене и чини милосрдна дела у моје име, јер ће ми непрекидно требати подршка да нађем свој вечни дом”, написао је у писму оцу 2008. године.

        Документе које је запленила CIA тичу се многих питања, укључујући расцеп између Ал Каиде и њеног ирачког огранка који се касније трансформисао у Исламску државу, као и Бин Ладенову забринутост за имиџ његове организације у јавности.

        У другом писму, насловљеном на „целу исламску заједницу”, Бин Ладен оптимистички оцењује напредовање у светом рату и америчке поразе у Авганистану. Писмо није датирано, али се претпоставља да је написано 2010. године.

        „Ушли смо у десету годину рата, а Америка и њени савезници и даље јуре за илузијама, изгубљени усред мора чија се обала не види“, написао је он.

        „Мислили су да ће рат бити лак и да ће остварити своје циљеве за неколико дана или недеља, а нису се за то припремили финансијски, и нема те подршке која би омогућила наставак рата још деценију или више“, написао је Бин Ладен.

        У писму за које се претпоставља да је написано 2009. или 2010. године, упоредио је положај Америке у рату у Авганистану с положајем Совјетског Савеза у последњим годинама окупације Авганистана осамдесетих година.

        „Америка делује као да виси на танкој нити“, написао је.

        Почетком прошлог лета, CIA је извршила интерни преглед докумената под покровитељством Националног савета за безбедност Беле куће. Представници седам агенција имали су увид у документа.

        Преглед траје и даље, а нове објаве очекују се током идуће године.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари