Папа Војтила имао „интензивне односе“ са Американком пољског порекла, али нису били љубавници

РЕЧ ЈЕ О ФИЛОЗОФУ АНИ ТЕРЕЗИ ТИМЈЕЊЕЧКИ, А ЗА 30 ГОДИНА СУ РАЗМЕНИЛИ ВИШЕ ОД 350 ПИСАМА

Карол Војтила

        ПОКОЈНИ папа Јован Павле Други одржавао је више од 30 година „интезивно пријатељство“ с удатом филозофкињом Аном Терезом Тимјењечком, пренела је британска телевизијска мрежа Би-Би-Си у репортажи која је ће бити вечерас емитована на тој телевизији.

        Њихова писма „говоре о најнеобичнијем приватном животу једне од најпознатијих личности у свету“, оценио је Едвард Строутон, новинар који је открио папину преписку.

        Папа Карол Војтила и Ана Тереза Тимјењечка су једно другом написали више од 350 писама, која су пронађена у пољској националној библиотеци.

        Писма указују да је америчка интелектуалка пољског порекла гајила романтична осећања према тада кардиналу Војтили.

        „Драга Тереза, добио сам три твоја писма. Пишеш ми сва у раздору, а ја нисам могао да пронађем прикладне речи да ти одговорим“, написао је будући папа Јован Павле Други у једном писму из 1976. године, описујући своју пријатељицу као „Божији дар“.

        „Били су више него пријатељи али не и љубавници“, рекао је Строутон и додао да преписка показује „њихову борбу за уздржаност јер су имали веома интензиван однос“.

        Свештеник Боњецки који је годинама водио пољско издање листа Осерваторе Романо, изјавио је Франс пресу да се „жене често заљубљују у свештенике што може да изазове много неприлика“.

        „Ако је била заљубљена у кардинала Војтилу, вероватно није била једина“, рекао је свештеник који је проучавао живот пољског папе.

        Прво писмо датира из 1973. године а последње је написано 2005. године, неколико месеци после папине смрти.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари