Daily Mail: Већина у војно-државном врху не би одговорила на руски нуклеарни напад на Лондон

БРИТАНСКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА ЈЕ ТО БИО ИСХОД ГЛАСАЊА ЗА ВРЕМЕ ТАЈНЕ СТРАТЕШКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ

  • Претпоставке вежбе биле: Русија војно упада у Летонију, САД и Британија започињу копнену операцију да из ње истерају „Путинове трупе“, Москва одговара нуклеарним ударом по једном британском војном броду, а Американци наносе такав удар по „војном циљу у Русији“. Тада Русија узвраћа нуклеарном бомбом по Лондону
  • То британску врховну команду суочава са неопходношћу да се одлучи: одговорити на тај напад Русије на исти на чин или не одговорити. И: већина је гласала против тога да се за бачену нуклеарну бомбу на територију Велике Британије одговори по принципу „око за око“
  • Daily Mail тврди да је међу онима који су гласали против био и генерал Ричард Ширефф који је донедавно био заменик врховног главнокомандујућег снага НАТО у Европи.        Он је свој став наводно образложио речима: „У тим тренуцима би било јасно да је политика обуздавања доживела крах. Узвратни удар би у тим тада изискивао да се реши морални проблем: ако Британија буде уништена – шта ћемо добити ако уништимо половину Русије? Коришћење такве силе може бити оправдано само ради спрећавања још већег зла, а то би направило још веће зло“

         БРИТАНСКИ лист Daily Mail објавио је да је војно и државно руководство Уједињеног Краљевства  присуствовало војној вежби која је за претпоставку имала да је Русија војно упала у једну од НАТО-земаља и да је потом одлучила да нанесе нуклеарни удар по Лондону.

         Исти лист се позвао на сазнања новинара Би-Би-Си, а тврди да се већина чланова војно-државног руководства – када је дошло од одлучивања да ли да се по територији Русије нанесе узвратни нуклеарни удар – била против!

         Наводно су новинари Би-Би-Си добили приступ досад „потпуно тајним војним вежбама“. И, наводно је британски врх пошао од претпоставке да је руска војска упала у Летонију – да би подржала „прокремаљске сепаратисте“ који су преузели над 20 пограничних градова.

         Daily Mail тврди да је поменута вежба полазила и од претпоставки: да је међу лидерима НАТО дошло до разлаза приликом одлучивања како одговорити на „руску агресију“ и да су зато САД и Велика Британија одлучиле да започну копнену операцију са намером да из Летоније „потисну Путинове трупе“.

Ричард Ширефф

         На то Москва одговара „нуклеарним ударом по британском ратном броду HMS Ocean приликом којег гине 1200 британских морнара и официра“.

         У тој ситуацији – према вежби – комитет састављен од навиших британских официра и кључних министара гласа против узвратног нуклеарног удара, с обзиром да се „инцидент“ догодио у „раној фази конфликта“.

         Међутим, Вашингтон – који је такође изгубио један ратни брод у тој „раној фази“ – игнорише британску позицију и наноси нуклеарни удар „по једном руском војном циљу“. Са намером да подстакне Британију да се укључи у „широки нуклеарни рат“.

         То  доводи до даљег раста напетости и активирања „сценарија Судњег дана“, а британска врховна команда сазнаје да је Путин одлучио да нуклеарним ударом уништи Лондон.

         То британску команду суочава са неопходношћу да се одлучи: одговорити на тај напад Русије на исти на чин или не одговорити. И: већина гласа против тога да се за бачену нуклеарну бомбу на територију Велике Британије одговори по принципу „око за око“.

         Daily Mail тврди да је међу онима који су гласали против био и генерал Ричард Ширефф који је донедавно био заменик врховног главнокомандујућег снага НАТО у Европи.

         Он је свој став наводно образложио речима: „У тим тренуцима би било јасно да је политика обуздавања доживела крах. Узвратни удар би у тим тада изискивао да се реши морални проблем: ако Британија буде уништена – шта ћемо добити ако уништимо половину Русије? Коришћење такве силе може бити оправдано само ради спрећавања још већег зла, а то би направило још веће зло“.

         Мада сер Ширефф није био до краја јасан: он вероватно сматра да би за Британију било боље да се помири са разарањем Лондона – да не би дошло до уништења целе земље...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари