Двоје америчких глумаца-црнаца бојкотује доделу Оскара јер су све награде подобијали белци

СПАЈК ЛИ: НЕЋУ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ СПЕКТАКЛУ КОЈИ ЋЕ БИТИ – БЕО КАО СНЕГ

         АМЕРИЧКИ филмски редитељ Спајк Ли и глумица Џејда Пинкет Смит објавили су данас да неће присуствовати церемонији доделе Оскара идућег месеца у Лос Анђелесу због тог што међу номинованим доминирају белци.

         Ли је преко друштвене мреже Инстаграм написао да не „може да поднесе” спектакл уручивања награда који ће бити „бео као снег”, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

         Ово је друга година за редом да се упућују позиви на бојкот доделе Оскара због тога што су номиновани углавном белци, али Спајк Ли и Џејда Пинкет Смит су први који су остварили претњу, навео је ББЦ.

         Међу заобиђенима је, како се сматра, филм о америчкој хип-хоп групи „НWА” “Страигхт Оутта Цомптон” за најбољи филм и афроамерички глумац Вил Смит за номинацију за најбољег глумца за филм “Цонцуссион” о америчкој фудбалској лиги “НФЛ”.

         Супруга Вила Смита, Џејда Пинкет Смит је у видео поруци преко Фејсбука рекла да неће присуствовати церемонији Оскара.

         „Молити за признање, или чак тражити признање смањује достојанство и смањује моћ. А ми смо достојанствен народ и ми смо моћни”, рекла је она.

         Она и Ли објавили су ово на данашњи дан, државни празник у САД када се обележава дан Мартина Лутера Кинга у знак сећања на великог борца за грађанска права.

         „Четрдесет белих глумаца за две године и никаквог другог укуса. Шта, ми не знамо да глумимо?” запитао је Спајк Ли.

         Прошле године је домаћин церемоније био Нил Патрик Харис и гледаност је била 16 одсто мања него претходне, и на шестогодишњем минимуму.

         Ове године је председница филмске академије Черил Бун Ајсакс пробала да диверсификује програм тако да ће домаћин бити црни комичар Крис Рок.

         После објаве номинација за Оскаре прошлог четвртка интернет је преплавио хаштаг „OscarsSoWhite” (ТакобелиОскари).

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари