HRW: Мађарска мигранте држи гладне и без потребне медицинске заштите

ТОКОМ ОВЕ ГОДИНЕ У МАЂАРСКУ ВЕЋ СТИГЛО 150.000 МИГРАНАТА

  • Многи мигранти тврде да практично немају никакву медицинску негу у центрима, као и да су добијали једва јестиву храну. Кажу и да недостаје пијаће воде и да су многи морали да прибегну нечистој води намењеној прању

        ИЗБЕГЛИЦЕ и тражиоци азила живе у језивим условима у два прихватна центра за мигранте близу граничног прелаза са Србијом Реске, саопштила је данас организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч(Хуман Ригхтс Wатцх HRW).

       „Притворени (у центрима) код Реске се држе у прљавим, претрпаним условима, гладни и без медицинске заштите”, рекао је директор HRW-а за ванредне ситуације Питер Букерт.

        Мађарска полиција већ је раније одбацила наводе HRW-а да се у тој земљи лоше поступа према мигрантима који и даље пристижу у великом броју на путу ка западним европским државама.

        HRW, међутим, наводи да мађарске власти морају хитно предузети мере за побољшање услова у и око центара код Реске и да осигурају да избеглице и мигранти имају приступ води и храни, склоништима и медицинској нези.

        Та организација наводи да су мађарске власти одбиле њен захтев, као и захтеве других организација и новинара да посете центре познате као „Хангар 1“ и „Хангар 2“. HRW додаје да је успео да дође на 500 метара од центара, као и до фотографија из „Хангара 1“ у разговару с 24 тражилаца азила.

        Унутар тих простора се избеглице држе у малим групама шатора у отвореним просторима ограђеним металним оградама. Интервјуисани су рекли да им је дато мало или нимало података о прописима о притвору и административним процедурама. Нема сталних ни преводилаца, што доприноси проблемима у комуникацији.

        Многи од интервјуисаних изгледа да су били задржани дуже од 36 сати колико је по мађарском закону дозвољено за полицијско задржавање у сврху регистрације на граници. Такође су рекли да практично немају никакву медицинску негу у центрима, као и да су добијали једва јестиву храну. Кажу и да недостаје пијаће воде и да су многи морали да прибегну нечистој води намењеној прању.

       „Молио сам их за млеко за бебу и само су ми рекли да одем. Потребна нам је чиста вода за бебу и децу (других породица), али нам је полиција рекла да узмемо прљаву воду“, рекао је човек који је код Реске задржан са супругом и дететом.

        Услови у центрима код Реске указују да мађарске власти, укључујући пограничну поилцију, немају капацитете да задрже, сместе и хране све већи број тражилаца азила и миграната на људски начин, навео је HRW.

        HRW је навео да је скоро 150.000 избеглица стигло у Мађарску у 2015. години, као и да је до 3.000 њих прешло из Србије сваки дан прошле недеље.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари