Хан и остали „давили“ Груевског и Заева 10 сати, а они на различите излазе изашли из Европарламента

ПОКУШАВАЛИ ДА СВОГ И АМЕРИЧКОГ ФАВОРИТА УЧИНЕ

ПОТПУНО РАВНОПРАВНИМ СА ЛЕГАЛНИМ ПРЕМИЈЕРОМ

Никола Груевски и Зоран Заев

  • Уз Груевског, у делегацији ВМРО-ДПМНЕ били су и Мартин Протуђер, Никола Тодоров, Никола Попоски, Сашо Мијалков и Влатко Ђорчев. Лево и десно од Заева, били су - Рената Дескоска и Роберт Поповски

        РАЗГОВОРИ лидера две највеће партије у Македонији, владајуће ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског и опозиционог СДСМ-а Зорана Заева са посредницима из ЕУ, завршени су у зору без посебних закључака, а известилац ЕП за Македонију Иво Вајгл рекао да сусрет није био узалудан, пренели су македонски медији.

        Уз Груевског, у делегацији ВМРО-ДПМНЕ били су и Мартин Протуђер, Никола Тодоров, Никола Попоски, Сашо Мијалков и Влатко Ђорчев.

        Лево и десно од Заева, били су - Рената Дескоска и Роберт Поповски.

        У штуром саопштењу „европске тројке“ која посредује у преговорима, објављеном јутрос у Стразбуру, наводи се да посланици Европског парламента Вајгл, Едуард Кукан, Ричард Ховит и комесар за суседство и проширење Јоханес Хан поздрављају напоре Груевског и Заева да раде у правцу постизања договора.

        Наводи се и да су ти договори у интересу свих грађана Македоније, те да двојица лидера чине напоре да решавају изазове проистекле из кризе у складу са европским стандардима.

        Потврђена је приврженост Груевског и Заева процесу европских интеграција и демократским принципима и сагласни су да је интерес земље на првом месту.

        Европски посланици и комесар Хан поздравили су искрену дискусију о кључним питањима, а сви саговорници слажу се да је наставак дијалога од пресудног значаја, каже се у саопштењу о резултатима дијалога лидера водећих македонских политичких странака.

        Преговори су трајали 10 сати и завршени су у 3,30 после поноћи.

        Обе делегације су седиште Европског парламента напустиле око 4 сата. Груевски и његови изашли су на излаз „Винстон черчил“, а Заев са својима на „Луиз Вејс“.

        Разговори уз посредовање представника Европске уније треба да доведу до изналажења решења политичке кризе у Македонији, најдубље од њене независности.

        Груевски ће се данас срести са посланицима Европске народне партије - највеће групације у Европарламенту.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари