ЈУНКЕР: Напусти ли Грчка еврозону - Британци ће се окренути од заједничке валуте

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ТВРДИ ДА СУ ЕУ-ЕКОНОМИЈА И ЕВРО - „НЕПОВРАТНИ”

         ПРЕДСЕДНИК Европске комисије (ЕК) Жан-Клод Јункер рекао је да Атина мора да предузме крупне кораке да би постигла компромис са међународним кредиторима, али да излазак Грчке из еврозоне није опција.

         Говорећи на универзитету у белгијском граду Левену, Јункер је рекао да Грчка мора да предузме кораке у „нашем правцу и ми морамо да будемо спремни да адекватно одговоримо на те кораке за које они немају алтернативу“.

         Сви морају да схвате да су европска економија и монетарна унија неповратан процес и „због тога, грчки излазак из еврозоне није опција“.

         Уколико Грчка напусти еврозону, англосаксонски свет би покушао све да учини да прекине са политиком једне монете, рекао је он, а пренео АФП.

         Атина до 12. маја треба да отплати готово милијарду евра дуга и камата Међународном монетарном фонду (ММФ). Делегација ЕУ и ММФ-а инсистира на томе да, пре пуштања преостале рате кредита Атини, Грчка обећа да ће спровести реформе.

         Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународне помоћи вредне 7,2 милијарде евра.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари