ДАЧИЋ: Позив за Тачи-скуп у Београду стигао ми је – преко Приштине

ОТКРИО ДА ЈЕ СКУП ПРИПРЕМАН УЗ ПОДРШКУ БРИТАНСКЕ АМБАСАДЕ И НАЗВАО ГА - ПРОВОКАЦИЈОМ

  • ФАКТИ: Ево како се жали потписник Бриселског споразума! Да се не ради о кожи Србије – било би просто трагикомично и могло би се рећи „тако му и треба”! Али, ништа овде није просто. Сетите се: колико до прекјуче, Дачић је тврдио да он за скуп министара спољних послова у Београду не зна, да држевне органе нико ни о чему није обавестио. А сада се испоставља је све имало подршку амбасаде Велике Британије. Дакле, неки државни органи су морали знати и обавестити и потписника Бриселског споразума, а ако нису знали или су знали па нису обавестили ни Дачића – онда би неко морао да буде смењен…

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би Србија, ако би допустила да Хашим Тачи дође као шеф косовске дипломатије, прекршила своју државну политику према Косову.

         „Он, као министар спољних послова Републике Косова, не може да дође у Србију. Да то дозволимо, ми бисмо прекршили нашу државну политику... о Косову”, изјавио је Дачић у интервјуу за недељну „Политику”, негодујући што је Тачи на скупу министара спољних послова региона најављен као министар Владе Косова без звездице.

         Објаснио је да у политичком смислу нема препрека да званичници из Приштине учествују на скуповима, али ако су они у организацији државних органа Србије, и ако приштинске власти учествују као статусно неутралне.

         Дачић је у интервјуу подсетио да је у Србију раније долазио Енвер Хоџај који је пре Тачија био шеф косовске дипломатије, али је он био позван, док Тачија није позвао нико из Владе, а постоји „јасан начин на који се дефинишу међусобне посете”.

         Дачић је оценио да је скуп, уз подршку британске амабасаде, на који би у петак, 24. априла, требало да дођу министри Македоније, Босне и Херцеговине, Србије и Косова, провокација, и додао да га нико није консултовао у вези с тим скупом, и да му је „позив за скуп у Београду стигао из Приштине”.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари