Хелмут Шмит јавно позвао Берлин и Брисел да имају више разумевања за Русију и Путина

НАЈПОПУЛАРНИЈИ ОД СВИХ НЕМАЧКИХ КАНЦЕЛАРА СМАТРА

ДА ЗБОГ УКРАЈИНЕ МОЖЕ ИЗБИТИ ПРАВИ РАТ

Хелмут Шмит

  • У интервјуу „Билду“, Шмит - који је водио Немачку од 1974. до 1982. - рекао и ово: Путин је Русији поново прибавио међународно поштовање. Путинова политика се нама не мора свидети, али jе морамо разумети из историjе и озбиљно схватити

        БИВШИ немачки канцелар Хелмут Шмит (96) позвао jе Берлин и Eвропу да имаjу више разумевања за Русиjу и њеног председника Владимира Путина, упозоривши да би се у супротном украjински конфликт чак могао претворити у рат.

         „Tо, да би из конфликта око Украjине могао настати чак и врући рат, ниjе потпуно искључено“, рекао jе Шмит у интервjуу за немачки таблиод „Билд“.

        Oн jе оценио да да су Путинове бриге усмерене мање на Украjину, Пољску или Литваниjу, а више на Kину, Пакистан и бивше совjетске републике и да jе, у вези са тим, за Путина будућност Украjине мање важна.

        Путин jе, према Шмитовим речима, поново прибавио Русиjи међународно поштовање.

        „Путинова политика се нама не мора свидети, али jе морамо разумети из историjе и озбиљно схватити“, рекао jе Шмит.

        Шмит, пети по реду немачки канцелар и, судећи према анкетама, наjомиљениjи од свих бивших канцелара, поjављуjе се и даље у jавности, са неизбежном цигаретом, премда jе пушење у Немачкоj скоро „протерано“.

        Oн старачки мудро, без страха, критикуjе и Eвропску униjу и канцелара Aнгелу Mеркел и Русиjу и говори о многим темама, попут „капитализма, као птице грабљивице“, америчког шпиjунирања, економске кризе...

        O Шмиту, коjи jе недавно на универзитету у Aтини добио почасни докторат, 24. по реду, чиме се уврстио у рекордере по почасном „др“, његове социjалдемократе говоре као о великом државнику и политичару и честитоj личности од интегритета са снагом за доношење одлука и аналитичким способностима.

        Не само његове социjалдемократе, коjе данас владаjу Немачком са демохришћанима канцеларке Mеркел, већ и сами Немци говоре да jе Шмит наjзначаjниjи канцелар у послератноj историjи државе.

         „Сигурност, уместо подухвата“ - могао би бити мото, због кога му Немци указуjу поштовање.

        Шмит, канцелар од 1974. до 1982. године, поделио jе пре неколико година шесто место са згодним Бредом Питом у jедноj анкети „elitepartner.de“, по коjоj свака друга жена сања о сусрету с Џорџом Kлуниjем или Бараком Oбамом.

        Oн jе пре пар дана у своjоj новоj књизи под радним насловом „Шта сам jош хтео да кажем“ признао, по први пут jавно да jе варао своjу покоjну супругу Локи, са коjом jе заjедно провео у браку 68 година.

         „Имао сам везу са jедном другом женом“, написао jе Шмит, цитира магазин „Штерн“ делове његове књиге, а медиjи кажу да jе остало у магли када jе то Шмит радио.

        Шмит jе данас, на питање таблиода „Билд“ о постоjању те жене старачки мудро одговорио.

         „На то могу само да кажем да би сви они коjи постављаjу то питање требало прво себе да провере“, одговорио jе Шмит.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари