Обама на удару критике због новог рата без одобрења Конгреса САД

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК УПОЗОРЕН ДА СЕ НЕ МОЖЕ ПОЗИВАТИ

НА ОДЛУКЕ ИЗ 2001. ЈЕР НЕКИ „ЦИЉЕВИ“ ТАДА НИСУ НИ ПОСТОЈАЛИ

Барак Обама

        ПЛАН Барака Обаме за извођење авио-удара по положајима Исламске државе истовремено је критиковало неколико познатих маеричких политичара и експерата.

        Конгресмен из Конектиката Џим Хајмс упозорио је Белу кућу: „У игри је нешто важније од једне војне операције. Одлуке о отпочињању ратних дејстава треба да доносе представници народа а не један човек. Обамин план је супротан логици Устава САД“.

        Са Хајмсовом позицијом се сагласио сенатор-демократа из Вирџиније Тим Кејн који је упозорио Обаму да за вођење рата мора тражити и добити одобрење Конгреса САД.

         „Лавина“ је кренула након што је председник САД објавио да му посебна дозвола Конгреса није потребна да би наредио ударе по утврђеним позицијама Исламске државе на територији Сирије јер је Конгрес такву дозволу дао 2001. године за примену силе против Ал Каиде због напада на њујоршке куле-близнакиње и Пентагон.

        Ово је оспорио професор универзитета Јејл Брјус Акерман, упозоривши да су на основу те одлуке из 2001. извођени ваздушни напади на позиције исламских организација у Јемену и Сомалији које 2001. чак нису ни постојале.

         „Председник Обама је два пута побеђивао на изборима и зато што је обећавао да ће онемогућити злоупотребу извршне власти и дужан је да се сам тога придржава“ - нагласио је Акерман.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари