Остану ли без руских ракетних мотора, САД ће морати да одложе 30 лансирања сателита

КОМИСИЈА МИЧЕЛ-ГРИФИН УПОЗОРИЛА ДА ШТЕТА ЗА ПЕНТАГОН

МОЖЕ ДОСТИЋИ 5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

  • Ракетне моторе РД-180, које производи руска фирма „Енергомаш“, САД уграђују у први степен својих ракета-носача Atlas-5

        ОСТАНУ ли без руских ракетних мотора РД-180, помоћу којих лансирају и своје војне сателите, Сједињене Државе ће претрпети штету до 5 милијарди долара.

        До ове процене је дошла група експерата на челу са резервним генералом Мичом Мичелом и бившим директором NASA Мајклом Грифином који је  сада потпредседник компаније Aerospace. Њихова група је радила по налогу Пентагона.

        Моторе РД-180, које производи руска фирма „Енергомаш“, САД уграђују у први степен својих ракета-носача Atlas-5.

        Мичелова и Грифинова група је утврдила да Пентагон у наредних неколико година има планираних 38 лансирања поменутих ракета, а да на располагању има само 16 „руских мотора“, плус евентуално још пет које би „Енергомаш“ требало да испоручи до краја ове године.

        Потпредседник Владе РФ Дмитриј Рогозин најавио је могућност „дизања рампе“, а то би значило да би Пентагон у наредне две године морао да одустане од девет лансирања, што би значило губитак од 2,5 милијарде долара.

        Песимистичка прогноза поменуте групе гласи: у наредне три и по године САД остају без 31-ог лансирања. А то била штета од пет милијарди долара.

        Њена процена је да компанија Boeing не може толико повећати производњу ракета Delta-4 да би заменио ракете Atlas. Уз ово је група додала упозорење: да би производња РД-180 по лиценци на територији САД донела и несигурност и превелике трошкове.

        Зато су Мичел и Грифин предложили: да САД већ ове године почну да раде на свом новом ракетном мотору...

        Међутим, неки амерички експерти сматрају да би се нови мотор могао појавити тек 2022. године.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари