РОХАНИ: У Сирији је коришћено хемијско оружје

ИРАНСКИ ПРЕДСЕДНИК НИЈЕ НАВЕО КО ГА ЈЕ КОРИСТИО, АЛИ ЈЕ ТЕХЕРАН УВЕК ДОСАД ЗА ТО ОПТУЖИВАО СИРИЈСКЕ ПОБУЊЕНИКЕ

Хасан Рохани

  • „Много невиних људи у Сирији је повређено и страдало од хемијског агенса. То је велика несрећа“, рекао је Хасан Рохани и позвао међународну заједницу да спречи употребу таквог оружја

        ИРАНСКИ председник Хасан Рохани изјавио је данас да је у Сирији коришћено хемијско оружје за убијање људи, мада није навео ко га је користио, и позвао је међународну заједницу да спречи употребу таквог оружја.

        Техеран, који даје подршку сиријском режиму, раније је оптуживао сиријске побуњенике да стоје иза наводних хемијских напада, док сиријска опозиција иза које стоје САД, Турска и арапске монархије тврди да су снаге режима председника Башара ал Асада у среду убиле 1.000 цивила у нападу бојним отровом, подсетио је Ројтерс.

        „Много невиних људи у Сирији је повређено и страдало од хемијског агенса. То је велика несрећа“, рекао је Рохани, који је недавно победио на председничким изборима у Ирану.

        Подсећајући да је и Иран био мета хемијских напада током рата 1980-1988. са Ираком, Рохани је поручио да Техеран одлучно осуђује употребу хемијског оружја.

        „Исламска Република позива међународну заједницу да предузме све што може како би спречила примену таквог оружја свугде у свету, а посебно у Сирији“, додао је он.

        Сиријске власти одбацују оптужбе да су користиле бојне отрове, а ирански министар спољних послова изјавио је почетком седмице да иза „намештених“ хемијских напада стоје побуњеничке групе, које се већ две године боре против Асадовог режима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари