КУСТУРИЦА: Америка никада неће Додику опростити Јужни ток

СЛАВНИ РЕЖИСЕР МИСЛИ ДА ПРЕДСЕДНИК РС ИМА РАЗЛОГА ЗА УЗНЕМИРЕНОСТ И ДА СЕ „СТВАР СА ДОДИКОМ КОМПЛИКУЈЕ“

Емир Кустурица

  • „Читам Викиликс о председнику Републике Српске Милораду Додику. Он се у извештајима (Чарлса) Инглиша, (бившег) америчког амбасадора у БиХ, спомиње као проблем! Све због његове аутентичне политике. Аутентично се у депешама пише проблематично! А мени одмах срце заигра када се спомиње нешто проблематично! Стајем на страну проблематичних типова“
  • Земље бивше Југославије, након рата, закорачиле у приватизацију и ту су се многи „омастили“. Али, ствар и јесте у томе што је у преласку из једног у други систем неко морао да се обогати, а већина осиромаши. Будале гледале холивудске филмове! Тамо су сви богати! Од тада се код нас не престаје са бркањем појмова: кад изговарају тржиште - мисле на поштење, када им је на уму капитализам - помисле на једнакост“

        РЕЖИСЕР Емир Кустурица оценио је да Америка председнику Републике Српске Милораду Додику никада неће опростити „Јужни ток“.

       „Дакле, ко завири у Викиликс, видеће да председник Републике Српске има разлога за узнемиреност! Када се томе дода „Јужни ток“, недавно потписани уговор о краку гаса који стиже из Сибира у Републику Српску, ствар са Додиком се компликује! Да ли Американци могу да му опросте „Јужни ток“ и долазак гаса из далеког Сибира? Опозиција у Републици Српској каже да то нема везе! Народ је на ивици егзистенције, веле они, а лоповлук цвета“, навео је Кустурица.

       Он је у колумни „О молерају и политици“ за лист „Прес“ истакао да су тајни документи дуго „цурили“ из белосветских амбасада и човеку су расположиве готово све простачке методе којима господари света овладавају свима нама.

       „Читам Викиликс о председнику Републике Српске Милораду Додику. Он се у извештајима (Чарлса) Инглиша, (бившег) америчког амбасадора у БиХ, спомиње као проблем! Све због његове аутентичне политике. Аутентично се у депешама пише проблематично! А мени одмах срце заигра када се спомиње нешто проблематично! Стајем на страну проблематичних типова“, истакао је Кустурица.

       Што се тиче опозиције и њихових навода да „лоповлук цвета“ и да је „народ на ивици егзистенције“, Кустурица у колумни истиче да лоповлук, нажалост, цвета у целом свету.

       „На Куби нема лоповлука, али нема ни зарада, тамо нема капитализма! Откако је света и века, ту су и сецикесе, и полиција, разбојници и попови, звецкави и шушкави новац, све симптоми друштвене заједнице. Лопови се гоне редовно, само код нас то постаје политичка кампања. Сада испаде да смо ми измислили и лоповлук.

       Што се ивице егзистенције тиче, питам се - када је то било да велики део нашег становништва није таворио на ивици егзистенције! И да ли то уопште може бити да ми нисмо приковани за ивицу. Читавих двадесет година живота, са родитељима, у Сарајеву, одрастао сам на ивици егзистенције. И то у Титово вријеме када је овај стварао велике вишкове од продаје оружја“, подсетио је Кустурица.

       Додао је да су у капитализму земље бивше Југославије, након рата, закорачиле у приватизацију и ту су се многи „омастили“.

       „Али, ствар и јесте у томе што је у преласку из једног у други систем неко морао да се обогати, а већина осиромаши. Будале гледале холивудске филмове! Тамо су сви богати! Од тада се код нас не престаје са бркањем појмова: кад изговарају тржиште, мисле на поштење, када им је на уму капитализам - помисле на једнакост“, истиче прослављени режисер.

       У забуни око комунизма и капитализма, наводи Кустурица, најдаље је отишао један члан СДС-а из Лакташа, који је на бироу и толико прижељкује радно место да му је дозлогрдио Додиков асфалт.

       „Човјек верује да аутопут и радно место искључују једно друго? Романтичар из СДС-а живи на ивици егзистенције! Биће да вози неког половног форда, или мегана. Зашто ме брине овај тип? Због прашине и макадама наплаћао би се он филтера за уље, за ваздух, гуме би се хабале брже, ауспух отпао, а живот би му био скупљи него сада... Сто јада! Како год окренеш, исплати се асфалт“, додао је Кустурица.

       Питам се, нагласио је Кустурица, има ли услова под којима би романтичар из Лакташа опростио Додику онолики асфалт или схватио важност „Јужног тока“.

       „Има, само да је ономад Огњен Тадић победио Додика и да је он лично замесио асфалт. Значи, романтичар не прича егзистенцијално, као што се тврди. Његов говор је политички“, истиче српски режисер и додаје: „Са нашим људима никада не знаш, али зато је са Америма увек јасно. Никада Додику неће опростити Јужни ток!“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари