Обама подржао француску интервенцију у Малију

ПОТВРДИЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

         АМЕРИЧКИ председник Барак Обама подржао је француску војну интервенцију у Малију у телефонском разговору с председником Француске Франсоа Оландом, саопштила је Бела кућа.

         „Двојица лидера су истакли потребу да се у Малију хитно оснује међународна мисија за подшку коју би предводиле афричке земље, као и значај тога да прелазна влада Малија направи политичку „мапу пута“ која ће водити у изборе и обнављање демократске управе“, наведено је у саопштењу Беле куће, које преноси Ројтерс.

         “Председник Обама и председник Оланд су осудили прошлонедељни терористички чин у Алжиру и потврдили заједничку приврженост борби против тероризма на ширем простору Северне Африке“, навела је Бела кућа.

         Француска је пре две недеље послала војнике и авионе у бившу колонију Мали да би спречили исламисте, који су окупирали север земље, да спроведу офанзиву у правцу југа. У међвуремену, француске и малијске снаге освојиле су још један град на северу у току напредовања према исламистичком упоришту Гао, док су побуњеници бомбардовали кључни мост да би спречили отварање новог фронта на истоку, јавља АФП.

         “Малијски и француски војници сада се налазе у Хомборију и овде више нема исламиста“, казао је учитељ из тог града који се налази 920 километара северно од престонице Бамака и 200 километара западно од Гаоа.

         Малијске снаге безбедности су најавиле да ће наставити пробој према Гаоу, једном од три главна северна града, уз Кидал и Тимбукту, у којима су исламисти, повезани с терористичком мрежом Ал Каида, 10 месеци примењивали сурови облик шеријата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари