АСАНЖ: Викиликс ће 2013. објавити још милион докумената

ГОВОРИО СА БАЛКОНА АМБАСАДЕ ЕКВАДОРА У ЛОНДОНУ И „ЗАПРЕТИО“

ДА ЋЕ ОНО ШТО СПРЕМА ПОГОДИТИ „СВЕ ЗЕМЉЕ У СВЕТУ“

        ОСНИВАЧ Викиликса Џулијан Асанж поручио је да ће следеће године његов вебсајт објавити још милион докумената који ће погодити „све земље у свету“.

       Аустралијанац је изјаву дао у говору уочи католичког Божића који је одржао пред око 80 присталица са балкона амбасаде Еквадора, у којој се налази већ шест месеци у настојању да избегне изручење шведским властима, које га траже због оптужби за сексуални напад.

       Асанж је поручио да ће остати у представништву Еквадора све док Пентагон постојање Викиликса буде третирао као „злочин који истрајава“, а његова влада (Аустралије) не буде стала у одбрану новинарства и рада његовог вебсајта, јавио је Би-Би-Си.

       Асанж страхује да би Шведска могла да га изручи америчким властима због објављивања стотина хиљада поверљивих депеша америчких дипломата на Викиликсу.

       Уколико изађе из амбасаде, коју даноноћно надзире британска полиција, власти ће га ухапсити због кршења прописа условне слободе.

       „Врата су увек отворена за сваког ко жели да са мном разговара кроз стандардне процедуре или да ми гарантује безбедан излазак“, поручио је Асанж, истичући да је 2012. била „велика година“ за његову организацију.

       Аустралијанац је приликом обраћања са балкона амбасаде у августу позвао на окончање дипломатског ћорсокака који је почео кад му је влада Еквадора у августу дала политички азил.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари