Столтенберг признао: Украјинска армија је у тешкој ситуацији и има велике губитке

НАГЛАСИО ДА НАТО ИМА ДВА ЗАДАТКА: ДА ПОДРЖАВА КИЈЕВ И ДА НЕ УЂЕ У РАТ СА РУСИЈОМ

* Потврдио да је Украјина од НАТО добила модерне типове наоружања, укључујући крстареће ракете. Упитан - зашто такве испоруке оружја последњих месеци нису омогућиле Украјини да преокрене ток рата – рекао је: „Не треба да потцењујемо Русију и потенцијал њеног војно-индустријског комплекса

* Бивши амерички војни обавештајац и бивши инспектор УН за оружје у Ираку Скот РИТЕР: НАТО неће преживети конфронтацију са Русијом која сада има најмоћнију војску на свету

_______________________________________________________

         ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да су украјинске оружане снаге у „тешкој ситуацији“ и да имају велике губитке, упркос континуираном снабдевању оружјем и другој подршци западне војне алијансе.

         Наступивши пред новинарима у Бриселу, навео је да се на линији контакта у Украјини воде „интензивне борбе“:

         „Ситуација дуж целе линије додира, посебно на истоку, веома је тешка, видимо и висок ниво губитака иако линије фронта остају непромењене“.

         Столтенберг је додао да НАТО жели да Украјина што пре ослободи своје територије и да је одговорност алијансе да подржи Кијев и да му обезбеди „јачу позицију“.

         Потврдио је да је Украјина од НАТО добила модерне типове наоружања, укључујући крстареће ракете.

         Упитан - зашто такве испоруке оружја последњих месеци нису омогућиле Украјини да преокрене ток рата – рекао је:

         „Не треба да потцењујемо Русију и потенцијал њеног војно-индустријског комплекса“.

         Одмах потом је посебно нагласио:

         „НАТО има два главна задатка. Први је подршка Украјини. Други и најважнији је – да спречи ескалацију. Да не дозволи да се овај сукоб претвори у рат пуног обима између Русије и НАТО. Таква конфронтација донела би још више патње, смрти и разарања“.

         Крајем октобра је бивши амерички војни обавештајац и бивши инспектор УН за оружје у Ираку - Скот Ритер - рекао да НАТО неће преживети конфронтацију са Русијом, која сада има најмоћнију војску на свету.

          Оценио је да се Руска Федерација не носи само са Украјином, већ и са Северноатлантском алијансом  и САД, које економски и војно подржавају Кијев, а Руси – упркос томе - побеђују.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари