Столтенберг: НАТО се суочио са нарастајућом војно-технолошком конкуренцијом Русије и Кине

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР АЛИЈАНСЕ ПРИЗНАО: ДЕЦЕНИЈАМА СМО БИЛИ СУПЕРИОРНИ, АЛИ СЕ ВРЕМЕНА МЕЊАЈУ

* „Дошло је време да удвостручимо напоре (у развијању нових оружја) како бисмо били сигурни да нико над нама нема преимућство. Будућност НАТО зависи од наше способности да освајамо нове технологије и да их примењујемо“

_______________________________________________________________

        ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да се западна војна алијанса суочила са „нарастајућом конкуренцијом Русије и Кине у технолошкој сфери“.

        Нагласио је да се НАТО током свих последњих седам деценија старао да буде „технолошки супериоран свим потенцијалним противницима“. Па наставио:

        „Међутим, времена се мењају“.

        Указао је да Русија развија сопствени интернет и да непрекидно модернизује своје Оружане снаге. За пример је навео „руске успехе у области хиперсоничног наоружања“.

        Додао је да Кина има достигнућа у развоју „нових мрежа 5G, а да Северна Кореја и Иран успешно користе беспилотне и ракетне технологије којима наводно угрожавају своје суесде.

        Столтенберг је после оваквог `залета` изговорио као главно оно што је био наумио:

        „Дошло је време да удвостручимо своје напоре (у развијању нових оружја) како бисмо били сигурни да нико над нама нема преимућство. Будућност НАТО зависи од наше способности да освајамо нове технологије и да их примењујемо“.

        Претходно је начелник комитета нечелника штабова Оружаних снага САД  - генерал Џозеф Данфорд – упозорио да се предност НАТО – у односу на Москву која се понаша све самоувереније – смањила“.

        У војном и државном врху Русије на изјаве попут данфордове гледају као на плашење и Беле куће и Конгреса САД и америчке јавности са намером да се `избоксује` што већи војни буџет за нареену годину...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари