САД прете ЕУ економским и политичким последицама ако се окрене својој армији и оружју

ЕЛЕН ЛОРД УПУТИЛА ФЕДЕРИКИ МОГЕРИНИ ПИСМО УПОЗОРЕЊА – МОГУЋА И ПОЈАВА НОВОГ НАТО

Елен Лорд

* Заменица америчког државног секретара Могерини указала и да ће развој одбрамбених капацитета унутар ЕУ довести до „дуплирања војних система“, што ће повећати војне расходе и породити супарништво између САД  и ЕУ

* Лорд прецизирала да Вашингтон није задовољан што је ЕУ утврдила Правилник европског одбрамбеног фонда којим се отвара и могућност да државе чланице ЕУ укључују неевропске земље у своје пројекте, али под условом да све у тим пројектима буде у потпуној интелектуалној своји ЕУ

* Немачки аналитичар Александер РАР: „САД сматрају да су победиле у оба светска рата, као и у Хладном рату, и да су као трофеј добиле Европу у својину. Зато упозоравају: морате финансирати НАТО, а не ваше армије, ако створите европску армију – заборавите на НАТО. Уверен сам да ће Американци у том случају створити алтернативу НАТО. Чиниће га најоданији амерички савезници“

_______________________________________________________________________

         ЗАМЕНИК  државног секретара САД Елен Лорд упутила је шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини писмо којим је Вашингтон упозорио Европску унију да ће се – ако настави да ради на сопственим одбрамбеним пројектима – суочити са „економским и политичкима последицама“.

         У надлежнпости Могерини су и питања безбедности, а Брисел је преко писма које је добила упозорен да „постојећи планови ЕУ у сфери одбране угрожавају деценије интегрисања трансатлантске одбрамбене индустрије и војне сарадње у оквирима Северноатлантске алијансе“.

         Лорд је прецизирала да Вашингтон није задовољан што је ЕУ утврдила Правилник европског одбрамбеног фонда којим се отвара и могућност да државе чланице ЕУ укључују неевропске земље у своје пројекте, али под условом да све у тим пројектима буде у потпуној интелектуалној своји ЕУ.

         Лорд је навела да САД нису задовољне ни условима из програма „Стална струрална сарадња у сфери одбране“ (PESCO) који подразумева тешњу сарадњу унутар ЕУ у сфери одбране.

         Заменица америчког државног секретара је Могерини указала и да ће развој одбрамбених капацитета унутар ЕУ довести до „дуплирања војних система“, што ће повећати војне расходе и породити супарништво између САД  и ЕУ.

         Прецизирала је и да САД инсистирају да ЕУ одустане од инсистирања на „интелектуалној својини“ и контроли извоза. Такође: на брисању права државе која је `извршни продуцент` у реализацији неког војног пројекта да учешће понуди било којој фирми.

         Европска комисија је предложила повећање инвестиција у одбрану и безбедност за 40 одсто до 2027-ме и формирање Европског одбрамбеног фонда.

         Са амбицијом да ЕУ уђе у круг четири највећа инвеститора у сфери одбрамбених истраживања и технологија.

         Американце брину све чешћи позиви унутар ЕУ да се формира „европска армија“. И што са тих позиција наступају и Емануел Макрон и Ангела Меркел.

         Имајући све ово у виду, познати немачки аналитичар Александер Рар оценио је:

         „Ако ЕУ покуша да створи своје војне структуре – Сједињене Државе ће иницирати раскол унутар Уније и створити алтернативни НАТО. Упозорење из Вашингтона да ће се ЕУ, ако настави са својим одбрамбеним пројектима, суочити са економским и политичким последицама – то је ултиматум саопштен тоном надређеног. Тоном који не признаје никакве алтернативе“.

         Рар додатно наглашава: „Американци не желе да дозволе да њихов утицај у Европи редукује било какав нови војни савез. Зато су увек јачали НАТО који им је потребан да Европу држе под својим калпаком. То је стандардна позиција САД које сматрају да су победиле у оба светска рата, као и у Хладном рату, и да су као трофеј добиле Европу у својину. Американци су уверени да Европа треба да издржава НАТО“.

         Немачки аналитичар закључује:

         „Мене чуди наивност неких Европејаца, углавном Немаца и Француза, који сматрају да против воље САД могу створити било какву европску одбрану. Америка ће се томе веома оштро супротставити. Ставиће им до знања: морате финансирати НАТО, а не ваше армије, а ако створите европску армију – заборавите на НАТО. Уверен сам да ће Американци у том случају створити алтернативу НАТО. Чиниће га најоданији амерички савезници. На страну САД ће сигурно стати Пољска, Велика Британија, Румунија, Естонија, Летонија и Литванија. Немачка и Француска Вашингтону и нису нарочито интересанте јер ионако нигде неће да ратују на страни САД“.

         Рар је уверен да ће се већина европских чланица НАТО – под притиском из Вашингтона – приклонити САД, па ће Неначка и Француска „на крају бити губитнице“. Да им се то не би догодило: ЕУ мора приступити креирању своје стратегије одбране и преиспитати садашње односе са Русијом и Кином...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари