Neue Zürcher Zeitung: Мозак НАТО је заиста мртав, само што се о томе не сме говорити

АУТОР ТЕКСТА ШВАЈЦАРСКИ ДИПЛОМАТА И ПУБЛИЦИСТА ПАУЛ ВИДМЕР: „СВЕ ЈЕ КРАЈЊЕ ЖАЛОСНО“

* Алијанса данас евидентно није у форми – ни у политичкој, ни у војној. Сједињене Државе више не желе да на себе преузимају улогу лидера. Макрон говори о можданој смрти НАТО, а Трамп га назива застарелим. Меркелова се жали да се друге земље више не могу ослонити на САД. А како даље? Обрни-окрени – алтернативе Америци нема. Сви се праве да је НАТО још у стању да дејствује, а то је – лаж“

_______________________________________________________________________

        ЗЕМЉЕ чланице НАТО упињу се да створе утисак да је са Северноатлантском алијснсом све у реду, али није тако – објавио је утицајни швајцарски лист Neue Zürcher Zeitung.

        Аутор текста -  швајцарски дипломата и публициста Паул Видмер – оценио је да је, кад је НАТО, у питању, „геостратешка реалност крајње жалосна“:

        „Мозак НАТО је заиста мртав, само није дозвољено да се о томе јавно говори. Унутар алијансе се неке ствари могу говорити, али неке не могу. На пример: сме се говорити да је либерални светски поредак у деградацији. Али, тешко ономе ко се упусти у конкретизовање“.

        Видмер је подсетио да се француски председник Емануел Макрон осмелио да констатује „мождану смрт“ НАТО. И нагласио: „Француски лидер је, несумњиво, у праву“.

        Па наставио: „Урушавање НАТО почело је још пре 30 година, а и то је утицало да дође до `размазивања` светског либералног поретка. Наравно, генерални секретар алијансе, Јенс Столтенберг, морао је да одреагује (на Макронове речи), а учинио је то тврдњом да је НАТО најуспешнији војни блок у историји“.

        Видмер  је поводом те тврдње написао:

        „Није Столтенберг није био у доброј мери у праву кад је то изговорио. Само, требало је да говори у прошлом времену. Алијанса данас евидентно није у форми – ни у политичкој, ни у војној“.

         Видмер у тексту написаном за Neue Zürcher Zeitung закључује овако:

        „Сједињене Државе више не желе да на себе преузимају улогу лидера. Макрон говори о можданој смрти НАТО, а Трамп га назива застарелим . Меркелова се жали да се друге земље више не могу ослонити на САД. А како даље? обрни-окрени – алтернативе Америци нема. Сви се праве да је НАТО још у стању да дејствује, а то је – лаж“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари