НАТО у БиХ увежбава дејства својих интервентних снага за заштиту протектората

ФОРМАЛНО ЈЕ ТО ГОДИШЊА ВЕЖБА ЕУФОРА ПОД НАЗИВОМ „БРЗИ ОДГОВОР-19“

* Већ стигло 120 војника Првог батаљона Краљевског пука Гурки. Треба да стигну и војници из Аустрије, Мађарске, Румуније и Бугарске

* У саопштењу се наглашава да ће у вежбу бити укључен „само мали дeо укупних резервних снага које ЕУФОР може позвати

_______________________________________________________________________

        ВИШЕ од 120 британских војника Првог батаљона Краљевског пука Гурки и последњи део њихове опреме за највећу годишњу вежбу ЕУФОР-а стигли су данас на Међународни аеродром Сарајево у авионима „Антонов 124“ и „Војаџер“ Краљевских ваздухопловних снага, саопштено је из ЕУФОР-а.

        "Краљевски пук Гурки је посебно обучена и опремљена, високо мобилна ваздушнодесантна јединица која је у стању да по потреби брзо појача снаге ЕУФОР-а које се налазе у БиХ", рекао је заменик начелника Штаба ЕУФОР-а Манфред Лајтнер, који је дочекао војнике на аеродрому.

        Британски војници придружиће се осталим припадницима контингента ЕУФОР-а, који стижу из Аустрије, Мађарске, Румуније и Бугарске.

        Вежба под називом "Брзи одговор 19" биће одржана на више локација широм БиХ од 7. до 11. октобра, у сарадњи с властима БиХ, Оружаним снагама и агенцијама за спровођење закона.

        У саопштењу се додаје да вежба представља годишњу проверу способности ЕУФОР-а да брзо појача снаге у БиХ, користећи део резервних војника који се у стању високе спремности налазе у партнерским земљама.

        "Снаге које стижу у БиХ за вежбу под називом 'Брзи одговор 19' представљају само мали део укупних резервних снага које ЕУФОР може позвати. Они ће се придружити припадницима Мултинационалног батаљона ЕУФОР-а, који су стално присутни у БиХ", наведено је у саопштењу.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари