Меркелова поручила Макрону да је НАТО од кључне важности за Немачку

ХОЋЕ ЛИ СЕ У БЕРЛИНУ ОДЛУЧИТИ ДА ПРЕДСЕДНИКА ФРАНЦУСКЕ ПРОГЛАСЕ ЗА „ПУТИНОВОГ АГЕНТА“?

* The New York Times објавио да се Меркелова разишла са Макроном поводом НАТО због „претерано независне“, понекад чак и антиамеричке политике и амбиција француског лидера

* Тврди да му је дословно рекла: „Схватам Вашу склоност политици која руши, али сам се уморила од скупљања крхотина које то прави. Присиљена сам да увек изнова лепим разбијене шоље да бисмо потом могли да седнемо и заједно попијемо чај“

* Западни експерти са ужасом ишчекују да Макрон у на самиту НАТО у Лондону објави: да ће Европској унији нуклеарни кишобран обезбеђивати његова Француска уместо Сједињених Држава

____________________________________________________________________

        АНГЕЛА Меркел је изјавила да је постојање НАТО од кључне важности за Немачку.

        На тај начин је поново одреаговала на изјаву председника Француске Емануела Макрона да је западна војна алијанса "доживела мождану смрт".

        У  обраћању посланицима у Бундестагу додатно је нагласила:

        „Одржавање НАТО данас је у нашем интересу више него што је то био случај током Хладног рата или је барем једнако важно као и тада“.

        У наставку је поновила изјаву свог министра спољних послова Хајка Маса који је оценио да Европа тренутно не може сама да се брани.

        The New York Times је објавио да се Меркелова разишла са Макроном поводом НАТО због „претерано независне“, понекад чак и антиамеричке политике и амбиција француског лидера.

        The New York Times тврди да је Меркелова Макрону рекла дословно ово:

        „Схватам Вашу склоност политици која руши, али сам се уморила од скупљања крхотина које то прави. Присиљена сам да увек изнова лепим разбијене шоље да бисмо потом могли да седнемо и заједно попијемо чај“.

        Међутим, тешко да ће Меркелова зауставити Макрона. Његов однос према НАТО није само његов већ и оних који иза њега стоје, а тај део францусле елите жели и прекомпоновање ЕУ и јачање улоге Париза на међународној арени.

        Амбиција је рискантна и за Макрона и за Француску, а унутар ње „разбијање шоља“ није успутна последица већ – циљ.

        Зато је Француска најтврђе инсистирала да Британија напусти што пре ЕУ. Зато блокира њено ширење. Зато Макрон лично удара на немачке представе о томе шта се сме а шта не сме.

        The New York Times у овом контексту наводи и да је Макрон предочио Меркеловој да он нема намеру да се на скором лондонском самиту НАТО прави да се САД и Турска понашају у интересу осталих чланица алијансе.

        Експерти са којима је разговарао амерички лист признају да је Макрон поводом НАТО у основи у праву, али наглашавају да о проблемима унутар алијансе не треба говорити јавно зато што то радује Москву, а Москва се „не сме радовати“.

        Западни експерти, иначе, са ужасом ишчекују да Макрон у Лондону објави: да ће Европској унији нуклеарни кишобран обезбеђивати његова Француска уместо Сједињених Држава.

        Ако ствари стигну до ове тачке, на Западу ће вероватно кренути кампања чија ће основна теза бити „Макрон је Путинов агент“.

       Као што се види: ни Меркелова није у стању да призна да било ко у ЕУ има право да жели и тражи да Унија постане самосталнији и моћнији геополитички играч.

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари