Макрон позвао НАТО да Русију и Кину не сматра непријатељима

ПОЗВАО ИХ ДА СЕ УСРЕДСРЕДЕ НА ТЕРОРИЗАМ, А ФАКТИЧКИ - ЗАТРАЖИО ПРОМЕНУ СТРАТЕГИЈЕ ПАКТА

* Приликом заједничког појављивања пред новинарима у Паризу са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО, изговорио: „Да ли је данас наш непријатељ Русија? Или Кина? Да ли је циљ НАТО да их обележи као непријатеље? Ја не верујем у то“ 

* Високи званичник Трампов администрације изјавио да ће на скором лондонском самиту НАТО расправа о односима са Русијом бити „високи приоритет“ и ствар „како заинтересованости тако и забринутости“: „Алијанса не тежи ка томе да прети Русији. Ни једна од мера НАТО се не планира као претња Русији... А хибридне претње које долазе од Русије постале су питање дубоке забринутости многих чланова наше алијансе, укључујући и Сједињене Државе“

________________________________________________________________________

        ЕМАНУЕЛ Макрон међу својима – на Западу – све више постаје „реметилачки фактор“.

        Управо је позвао лидере земаља НАТО да се – на скором самиту алијансе у Лондону – усредсреде на претње које доноси тероризам, а не на Русију.

        Председник Француске је на овај начин затражио да се преиспита и коригује стратегија НАТО.

        Приликом заједничког појављивања пред новинарима у Паризу са Јенсом Столтенвбергом, генералним секретаром НАТО, изговорио је:

        „Да ли је данас наш непријатељ Русија? Или Кина? Да ли је циљ НАТО да их обележи као непријатеље? Ја не верујем у то. За све нас у НАТО  данас је захеднички непријатељ – тероризам који изводи нападе у свакој од наших земаља“.

        Преносећи Макронове речи, америчка агенција Bloomberg нагласила је да француски лидер жели да „раздрма“ војни пакт који је био створен пре 70 година „ради колективне одбране од СССР“.

               Макрон је претходно два пута „раздрмао“ и савезнике. Прво када је рекао да Париз – иако је Русија „извршила агресију у Украјини“ - жели да побољша односе са Владимиром Путином. Потом, када је, поводом турске војне операције против сиријских Курда, изговорио да је НАТО „у стању мождане смрти“.

        Не реагујући отворено на Макронове речи да Русија и Кина нису непријатељи НАТО, један високи званичник администрације Доналда Трампа изјавио је да ће на скором лондонском самиту НАТО расправа о односима са Русијом бити „ствар како заинтересованости тако и забринутости“.

        Исти званичник је рекао да „алијанса не тежи ка томе да прети Русији“. Па додато указао:

        „Ни једна од мера НАТО се не планира као претња Русији. Примера ради, наше четири борбене групе на истоку прилично су скромне по бројности и не могу сеупоредити са ванредно крупним копненим снагама које држи Русија. Те групе потпуно одговарају нашим међународним обавезама, а хибридне претње које долазе од Русије постале су питање дубоке забринутости многих чланова наше алијансе, укључујући и Сједињене Државе“.

        Открио је да ће то бити „високи приоритет“ на НАТО-самиту у Лондону.

        Исти званичник је открио да ће Доналд Трамп у Лондону имати и одвојене разговоре са Макроном, Ангелом Меркел и италијанским премијером Ђузепеом Контијем.

        Посебно је нагласио да се председник САД неће срести са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, а да ће га многи учесници самита `појачано упозорити да је куповина руских ракетних система С-400 неспојива са чланством у западној војној алијанси.  

        Као што се види, позиција Вашингтона се разилази са Макроновом.

        Француска је, иначе, једина земља пакта која располаже нуклеарним оружјем које је независно од америчког.

        Такође:  једина чланица НАТО са независном авионском и ракетном компонентом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари