Француска министарка одбране: САД немају право да чланицама НАТО намећу америчко оружје

ФЛОРАНС ПАРЛИ: НЕКА ВАШИНГТОН НЕ ПРЕТВАРА ЧЛАН 5 СТАТУТА АЛИЈАНСЕ У F-35

* „НАТО никада за Европу неће бити инструмент њеног суверенитета. Такав инструмент – НАГЛАСИЛА ЈЕ Флоранс ПАРЛИ - Европљани морају створити сами. Суверена Европа и НАТО треба да се међусобно јачају“

___________________________________________________________________

        МАКРОНОВА Француска не престаје да `чачка` Сједињене Државе и НАТО.

        Француска министарка одбране Флоранс Парли поручила је САД да немају право да својим савезницима из НАТО – позивајући их на „атлантску солидарност“ - намећу оружје америчке производње.

        У интервјуу листу Le Journal du Dimanche, то је додатно објаснила:

        „Не смемо дозволити да се члан 5. Статута НАТО (о колективној одбрани) под притиском Вашингтона претвара у `члан F-35` (ознака ловца пете генерације који производи америчка компанија Lockheed Martin) који ће обавезивати друге земље чланице Алијансе да купују америчко наоружање“.

        Парли је у наставку рекла да Европска унија треба да „створи војне инструменте који ће одговарати њеној економској и политичкој моћи“.

        Вероватно имајући у виду да су Париз и Берлин из ЕУ већ позвани да обезбеде да ЕУ што пре произведе свој авион пете генерације, Парли је рекла:

        „НАТО никада за Европу неће бити инструмент њеног суверенитета. Такав инструмент Европљани морају створити сами. Суверена Европа и НАТО треба да се међусобно јачају“.

        Осврћући се на речи Емануела Макрона о „можданој смрти НАТО“, француска министарка одбране је он желео да њима подстакне „неопходну дискусију унутар Алијансе којој је потребна нова динамика“.

        Упозорила је, иначе, да се не може осигурати безбедност Европе без дијалога са Русијом“:

        „Без тог дијалога неће бити безбедности“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари