До половине марта у Европу стиже 20.000 војника САД. Столтенберг: Биће их највише након 2000.

ВОЈНА ВЕЖБА НАТО DEFENDER-2020 БИЋЕ ОДРЖАНА У 10 ЗЕМАЉА, СА 40.000 УЧЕСНИКА

* Припадници америчке Прве механизоване дивизије ће стићи у Немачку, а одатле форсирано пребачени у неколико држава на истоку Европу. Поред осталог, ради увежбавања убрзаног преласка државних граница унутар ЕУ

* Наредни циљ вежбе биће њено што брже заузимање борбених позиција – са форсирањем река и демонстрацијом спремности за ступање у борбу. Њена завршница укључује увежбавање „нових начина ратовања“

* Вашингтон данас себи напросто не може дозволити напад на Русију. Јер, само једна америчка тенковска дивизија трошила би преко 4000 тона горива на дан. А Пентагон - за пребацивање муниције и осталог на велика растојања – може да рачуна на укупно 34 своја брода, плус највише 60 туђих. За опслуживање Корејског рата – САД су користиле 540 теретних бродова

___________________________________________________________________

        ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да је америчко војно присуство у Европи сада веће него икад након 2000-те.

        „Сада је на Старом континенту америчких војника колико их није било много година уназад. Кроз неколико недеља почеће наша велика војна вежба Defender 2020. Због ње ће – прецизирао је - у Европу стићи 20.000 припадника оружаних снага САД“.

        Defender 2020 одржаће се на територији 10 земаља Европе чланица НАТО.

        Министарство иностраних послова Русије оценило је да та вежба „личи на припреме за војни конфликт великих размера“.

        Неки војни аналитичари иду и даље и упозоравају да та вежба највише личи на увежвавање „натовског упада у Русију“.

        Било како било, Американци планирају да до половине марта пребаце у Немачку целу своју Прву коњичку дивизију. Њен назив је дуг традицији јер је то заправо механизована дивизија са тенковима, борбеним оклопним машинама пешадије и хеликоптерима.

        Припадници те јединице ће потом из Немачке бити форсирано пребачени у неколико држава на истоку Европу. Поред осталог, ради увежбавања убрзаног преласка државних граница унутар ЕУ.

        Наредни циљ вежбе биће њено што брже заузимање борбених позиција – са форсирањем река и демонстрацијом спремности за ступање у борбу.

        Завршница веже укључује увежбавање „нових начина ратовања“.

        Укупан бврој учесника вежбе биће 40.000.

        Свима им је већ објашњено да их спремају за „одбијање руске агресије“.

        Американци данас себи напросто не могу дозволити напад на Русију. Поред осталог и зато што би им за тај рат на тлу Европе било потребно много шта што не могу да обезбеде ни довољно брзо ни у потребним количинама.

        Само једна америчка тенковска дивизија трошила би преко 4000 тона горива на дан.

        За пребацивање муниције и осталог на велика растојања – Пентагон може да рачуна на укупно 34 брода. За опслуживање Корејског рата – САД  су користиле 540 теретних бродова.

        Још 60 бродова за превоз могле би ставити на располагање приватне бродарске компаније, али је и то апсолутно премало.

        Било би мало чак и за дужи рат против Ирака.

        Поврх сдвега, рат против Русије значио би прекид дотока руског гаса у Европу, а то би за Немачку била – економска смрт.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари