Британија 1995. предлагала да се Русији понуди статус „асоцираног члана НАТО“

„ОТАЦ“ ИНИЦИЈАТИВЕ БИО БРИТАНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ МАЛКОЛМ РЕТКЛИФ

* Такво чланство би Русији обезбедило колективне гаранције безбедности у складу са чланом 5. Статута НАТО. Међутим, да је до реализације иницијативе дошло – Русија не би ушла у војни штаб алијансе нити би имала право вета на њене одлуке

* Све је било срачунато на то да се Москва не противи ширењу НАТО  на исток и да пристане да се прилагоди „стандардима и правилима“ Алијансе

_________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО одбране Велике Британије  предлагало је 1995-те године да НАТО прими Русију за свог „асоцираног члана“ – објавио је лондонски The Guardian.

         Иза тог британског залагања стајала је рачуница да ће се Москва у том случају мање противити ширењу западне војне алијансе.

        The Guardian наводи да о иницијативи Лондона западним савезницима сведоче управо отворена за јавност архивска документа. И прецизира да испод иницијативе стоји потпис тадашњег британског министра одбране Малколма Ретклифа.

        Он је са иницијативом прво упознао састав владиних саветника за спољљну политику. Понудио им је документ написан на десет страница.

        Са предлогом да се уведе „категорија асоцираног чланства у Алијанси“, а да јој такво чланство гарантује колективне гаранције безбедности у складу са чланом 5. Статута НАТО.

        Међутим, да је то реализације иницијативе дошло – Русија не би ушла у војни штаб алијансе нити би имала право вета на њене одлуке.

        Ретклифов документ је предвиђао да Русија учествује у министарским самитима НАТО, као и „постепено зближавање и унификацију политике, доктрине и праксе“.

        Ово последње би подразумевало руско пристајање да се прилагоди НАТО и да пристане на његове „стандарде и правила“.

        Ретклиф својима није крио: да „асоцирано чланство“ помогло Алијанси да лакше у свој састав увуче Украјину и Грузију, а можда и Белорусију.

        Ретклифова иницијатива није била прихваћена, али је довела до формира Савета Русија-НАТО који је престао да функционише са америчким државним ударом у Кијеву 2014-те и присаједињењем крима Руској Федерацији.       

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари