У Хагу одложена усмена расправа о жалбама – генералу Младићу биће оперисан бенигни полип

НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО НИ ГДЕ ЋЕ БИТИ ОПЕРАЦИЈА НИ КО ЋЕ ЈЕ ИЗВЕСТИ НИ - КАДА

* Апелационо веће је одлуку засновало на извештају лекара да је "операција неопходна да би се, са 100 одсто тачности, уклонио већи полип", као и "спречило да се бенигни полип развије у малигни

* Младићеви браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили да је неопходно и да о генераловој способности да учествује у процесу буде одржана расправа пред апелационим већем судског Механизма на којем би мишљење о томе дао мултидисциплинарни лекарски тим

________________________________________________________________________

        АПЕЛАЦИОНО веће међународног суда у Хагу одложило је, на захтев одбране, усмену расправу о жалбама на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, која је била заказана за 17. и 18. март, саопштио је данас тај суд.

        Разлог за одлагање расправе је, по одлуци суда, операција "отлањања полипа на дебелом цреву" којој ће ускоро бити подвргнут генерал Младић (78).

        Расправа је одложена до даљег, односно док се Младић не опорави од операције.

        Термин операције је у данас објављеној одлуци редигован за јавност.

        Апелационо веће је одлуку засновало на извештају лекара да је "операција неопходна да би се, са 100 одсто тачности, уклонио већи полип", као и "спречило да се бенигни полип развије у малигни".

        Судије су цитирале и констатацију лекара да је "важно веома пажљиво планирати операцију с обзиром на позната придружена обољења и његову (Младићеву) релативну слабост".

        Хашко тужилаштво тражило је да апелационо веће преиспита ову одлуку, али су судије тај захтев одбиле као неоснован.

        Младићева одбрана претходно је захтевала да расправа о жалбама буде одложена за најмање шест недеља, а да до тада медицински вештаци утврде да ли је Младић способан да учествује у процесу.

        Одбрана се позвала на лекарске извештаје о Младићевим "спознајним (когнитивним) поремећајима, предстојећој операцији, потенцијалном новом можданом удару (о којем претходно није било извештаја) и о другим питањима битним за способност генерала Младића да учествује у заседањима суда".

        Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић нагласили су да је, стога, неопходно да о Младићевој способности да учествује у процесу буде одржана расправа пред апелационим већем судског Механизма на којем би мишљење о томе дао "мултидисциплинарни лекарски тим".

        Пре него што се, у лето 2011, нашао у притвору у Схевенингену, генерал Младић је, по налазима лекара, био преживео три мождана удара.

        За време проведено у притвору, био је подвргнут терапијама и мањим интервенцијама, а једном приликом се у судници захвалио суду што му је спасао живот.

        Одбрана је, током целог процеса, указивала да се Младићево здравствено стање погоршава и да постоји ризик од фаталног можданог удара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари