У Хагу фингирали расправу о жалбама, а Младић за то време - читао књигу

ГЕНЕРАЛ НА ТАЈ НАЧИН  ДЕМОНСТРИРА СВОЈ ОДНОС ПРЕМА РЕГУЛАРНОСТИ СУЂЕЊА

* У судници је физички присутан само један судија, док остале судије, укључујући председавајућу Приску Нијамбе, учествују путем видео-линка. У судници је и представник тужилаштва

         * Генералов бранилац адвокат Бранко ЛУКИЋ: Одбрана не признаје да је ово жалбена расправа јер нису испуњени претпроцесни услови, а пре свега тај да ли је генерал Младић способан процесно да прати расправу. Договорили смо се да ће присуствовати колега Драган Иветић, који ће да изнесе, ако буде баш неопходно, неке основне ствари везане за жалбу, а пре свега ће им рећи зашто се противимо и зашто не сматрамо да је ово расправа о излагању жалбених навода

* Адвокат Драган ИВЕТИЋ прво истакао да тражи да се његово излагање не прихвати као признање претреса као жалбеног, и навео да није имао прилику да се припреми са својим клијентом, који из здравствених разлога није у стању да прати суђење

* Иветић је упозорио да је претресно веће прекршило судску праксу и тиме што је покушало да говоре генерала Младића из 1991. године веже за БиХ у време када он ни временски ни географски није био везан за те догађаје: „Господин Младић није тада био у ланцу командовања и није добијао извештаје о одређеним догађајима и није могао издавати наредбе било да се почине злочини било да се казне починиоци

___________________________________________________________________

       РАСПРАВА у Хашком механизму о жалбама на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, која је данас почела, одвија се уз прекиде због техничких потешкоћа, услед којих председавајућа судија Приска Нијамбе у неколико наврата није могла да чује шта се говори у судници, па је на крају одредила и једночасовну паузу.

       На суђењу је физички присутан један судија, док остале судије, укључујући председавајућу Нијамбе, учествују путем видео-линка, а у судници је и представник тужилаштва.

       У судници, иза стакленог паравана, је и генерал Ратко Младић, који чита књигу, а у његовој близини су судски стражари са заштитним маскама и визирима.

       Члан одбране генерала Младића, адвокат Драган Иветић је уочи паузе почео да излаже скраћени сажетак примедби одбране, у вези са делом пресуде који се односи на оптужбу о учешћу његовог клијента у такозваном свеобухватном удруженом злочиначком подухвату (УЗП).

       Иветић је истакао да тражи да се његово излагање не прихвати као признање овог претреса као жалбеног, и навео да није имао прилику да се припреми са својим клијентом, који из здравствених разлога није у стању да прати суђење.

       Говорећи о пресуди, Иветић је рекао да је у делу који се тиче УЗП-а, пресуда толико пуна грешака да је обесмишљена и истакао да жалбено веће треба да то исправи и донесе правилну одлуку у складу са правним стандардима.

       Иветић је указао да погрешан приступ првостепеног, претресног већа у вези са свеукупним оцењивањем доказа и навео да је неодговарајуће примењивање стандарда довело до погрешних констатација у вези са свеобухватним УЗП-ом.

       Он је указао да претресно веће прекршило судску праксу тиме што је покушало да говоре генерала Младића из 1991. године веже за БиХ у време када он ни временски ни географски није био везан за те догађаје.

       „Господин Младић није био у ланцу командовања и није добијао извештаје о одређеним догађајима и није могао издавати наредбе било да се почине злочини било да се казне починиоци", рекао је Иветић.

       Адвокат генерала Ратка Младића Бранко Лукић рекао је јуче Срни да ће одбрана да одржи основни ниво присуства, али да он неће присуствовати јер му кодекс адвокатске етике не дозвољава да поступа супротно интересима свога клијента.

       Лукић је објаснио да одбрана не признаје да је то жалбена расправа јер нису испуњени претпроцесни услови, а пре свега тај да ли је генерал Младић способан процесно да прати расправу.

       "Договорили смо се да ће присуствовати колега Драган Иветић, који ће да изнесе, ако буде баш неопходно, неке основне ствари везане за жалбу, а пре свега ће им рећи зашто се противимо и зашто не сматрамо да је ово расправа о излагању жалбених навода", рекао је Лукић.

Одбрана затражила да генерал Младић буде ослобођен

       АДВОКАТИ Ратка Младића затражили су од петочланог жалбеног већа да пресуду преиначи у ослобађајућу.

       Драган Иветић је посебно нагласио:

       „Добар део тога на чему се темељи 'удружени злочиначки подухват' догодио се пре него што је Младић именован за врховног команданта Војске Републике Српске 1992. године", рекао је Иветић.

       Он је нагласио да злочини који су се одиграли пре него што су Младић и његова војска формирани не могу бити приписани њима на основу изведених доказа у другим поступцима.

       Иветић је истакао да постоје непосредни докази да Младић није делио злочиначку намеру која би била у складу са `свеобухватним злочиначким подухватом`.

       Он је оспорио Младићеву везу са другим припадницима `удруженог злочиначког подухвата` и његово учешће у њему.

       Позивајући се на праксу Трибунала у другим случајевима, Иветић је истакао да је првостепено веће морало да установи да ли је Младић делио заједнички циљ са осталима из `удруженог злочиначког подухвата`.

       "Ми тврдимо да у пресуди није на одговарајући начин утврђено, нити образложено којим конкретним поступцима је Младић допринео удруженом злочиначком подухвату у релевантном временском периоду, док је био командант", нагласио је адвокат.

       Он је посебно указао на то да постоје докази да су Младић и његови потчињени све време радили на искорењивању српских паравојних формација, као и да није имао заједнички циљ са њима, преноси Танјуг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари