Судија Ниамбе: Не слажем се да је поводом Сребренице постојао удружени злочиначки подухват

НАГЛАСИЛА ДА БИ НАРЕДИЛА ДА СЕ ГЕНЕРАЛУ ПОНОВИ СУЂЕЊЕ И ЗБОГ ПРИРОДЕ И ТЕЖИНЕ ПРАВНИХ ГРЕШАКА

* У издвојеном мишљењу указала да се не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, муслимана. Нити да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде

* „Сходно томе, не могу да закључим – нагласила је - да је било какво 'присилно премештање' допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида

__________________________________________________________

       СУДИЈА Присца Матимба Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навела је да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским већем.

       „Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног већа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату", навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

       Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

       Ниамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног већа.

       Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Већа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, муслимана.

       Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног председништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

       „Сходно томе, не могу да закључим да је било какво 'присилно премештање' допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге Срба с траженом посебном намером", написала је Ниамбе у издвојеном мишљењу.

       Судија Присца Матимба Ниамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији.

       За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари