Одбрана генерала Младића не може у Холандију - тражи одгоду одлучивања о жалбама

БРАНИОЦИ НЕ МОГУ ДА ГА ПОСЕТЕ ЗБОГ ХОЛАНДСКИХ АНТИЕПИДЕМИОЛОИШКИХ МЕРА 

* Расправа о жалбама на првостепену пресуду, оквирно заказана за 16. и 17. јун, а карантин у Холандији на снази до половине јуна

* Браниоци указали и да су добили тек "рудиментарне" информације о томе да ли се Младић потпуно опоравио од операције уклањања полипа на дебелом цреву и од анемије и поновили захтев да "независна медицинска ревизија" установи колико је генерал Младић способан да учествује у процесу

_____________________________________________________________________

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића затражила је од судија Међународног суда у Хагу да одгоди расправу о жалбама на првостепену пресуду, оквирно заказану за 16. и 17. јун.

        Младићеви адвокати су у поднеску тражили и одгађање статусне конференције, која би требало да буде одржана 29. маја.

        Овај захтев је утемељен на чињеници да браниоци не могу да посете генерала Младића у притвору у Шевенингену у оквиру припрема за расправу, због тога што је управа притвора такве контакте забранила због опасности од вируса корона.

        Одбрана сугерише и да главни бранилац Бранко Лукић, као и неименовани правни саветник, који би требало да излажу аргументе током расправе о жалбама, тренутно не могу да уђу у Холандију због ограничења које су тамошње власти наметнуле ради спречавања ширења вируса, а која ће важити до 15. јуна.

        Према мишљењу одбране, чак и ако би адвокати били примљени у Холандију, морали би да иду у двонедељни карантин.

        Осим тога, браниоци наводе да су лекари саветовали да "није препоручљиво Младића излагати ризику састанака лицем у лице са адвокатима, нити присуствовању расправама у судници".

        "Без сврсисходног састанка са клијентом и његовог присуства расправи о жалбама, ми не можемо наставити по заказаном распореду", навели су браниоци у поднеску, уз опаску да ће ограничења која је наметнула управа притвора трајати и пошто холандске власти укину своје рестриктивне мере.

        Здравствено стање генерала Младића (78) још је један од разлога које је одбрана навела за одгађање расправе о жалбама.

        Браниоци су нагласили да су добили тек "рудиментарне" информације о томе да ли се Младић потпуно опоравио од операције уклањања полипа на дебелом цреву и од анемије.

        Адвокати су поновили захтев да "независна медицинска ревизија" установи колико је генерал Младић способан да учествује у процесу.

        Међународни механизам за кривичне судове изношење жалби на пресуду генералу Ратку Младићу заказао је за 16. и 17. јуни. Изношење жалби на првостепену пресуду било је првобитно заказано за 17. и 18. март, али је одгођено због генералове операције.

        Он је оперисан 28. марта, а љекари су, како је наведено у саопштењу Механизма, закључили да се Младић опоравља добро и да је разумно очекивати да је време од шест седмица опоравка довољно.

        Првостепеном пресудом Хашког трибунала из 2017. године Младић је осуђен на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари