Одбачен захтев Младићеве да буде одгођено изрицање пресуде – нуде јој учешће видео-везом

„МЕХАНИЗАМ“ ИМА НАМЕРУ ДА ИЗРЕКНЕ ПРЕСУДУ И ПРОЧИТА ЊЕН РЕЗИМЕ

* Жалбено веће у више наврата одбило и захтеве за омогућавање лекарских прегледа јер “одбрана, такође, више пута није успела да докаже да Младић није у стању да комуницира, консултује се са браниоцем или разуме суштину поступка”

_______________________________________________

       ЖАЛБЕНО веће Међународног механизма за кривичне судове у Хагу одбило је захтев одбране генерала Ратка Младића да буде одгођено изрицање пресуде, које је заказано за 8. јун.

       Веће сматра да одбрана није оправдала захтев да се изрицање пресуде задржи и одгоди до тренутка када оба браниоца могу лично да присуствују поступку заједно са Младићем.

       Како се истиче, упркос недоступности саветника, одбрана није успела да докаже да Младић или његов главни бранилац не могу бити присутни на изрицању пресуде, у судници или путем видео-конференције.

       Веће подсећа да је Жалбено веће у више наврата одбило захтеве за омогућавање лекарских прегледа јер “одбрана, такође, више пута није успела да докаже да Младић није у стању да комуницира, консултује се са браниоцем или разуме суштину поступка”.

       Веће, такође, подсећа да је “Младић био у могућности да комуницира са својим правним тимом и даје упутства након што је одређен датум изрицања пресуде и притом је, између осталог, јасно рекао и пружио свој непоколебљив став”.

       Жалбено веће подсећа да право на присуство у жалбеном поступку не захтева физичко присуство у судници, барем тамо где се не прихватају додатни докази, па може бити испуњено путем видео-конференције.

       Такође, Веће подсећа да су браниоци обавезни да заступају свог клијента и да се придржавају наредби Жалбеног већа, те да, уколико клијента заступају бранилац и саветник, било који од њих може преузети одговорност за учешће у поступку током изрицања пресуде.

       “Судија Жалбеног већа прочитаће резиме писане пресуде и јавно изрећи пресуду, што не захтева поступање било страна у поступку било адвоката”, наводи се у саопштењу.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари