Младићев бранилац: Пресуда генералу може бити одложена за пола године због смрти судије

БРАНКО ЛУКИЋ: НОВОМ СУДИЈИ БИЋЕ ПОТРЕБНО ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ ДА СЕ УПОЗНА СА ПРЕДМЕТОМ

Бранко Лукић

* Уместо преминулог судије Гебердао Густава Кама из Буркине Фасо (62) у апелационо веће именован судијн Мустафа Ел Бажа из Марока. Њему би ишчитавање 15.000 страница судских списа реално биле потребне четири године

________________________________________________________

       БРАНКО Лукић, један од бранилаца генерала Ратка Младића, рекао је данас Срни да би, после смрти једног од судија апелационог вијећа Механизма, изрицање правоснажне пресуде планирано за мај, вероватно, могло да буде пролонгирано за пола године док се нови судија не упозна о предмету.

       "Новом судији ће морати да дају одређени период да се упозна о предмету. То сигурно помера и изрицање пресуде. Даће му сигурно шест месеци. Помериће то изрицање вероватно за крај године. А да ли ће бити октобар или децембар, не знам", рекао је Лукић.

       Он је навео да би нови судија требало да се упозна са око 15.000 доказа и транскриптима са шест година суђења.

       "Он би сад требало да то све проучи, изанализира, прочита и упореди. Реално за то му треба једно четири године, а најмање две године само да све прочита", рекао је Лукић.

       Лукић је подсетио да у Хагу обрачунавају темпо учесницима у процесу, односно када обрачунавају сате, рачунају седам страница на сат.

       "Значи, њему треба четири године", рекао је Лукић и додао да је здравствено стање генерала Младића, стандардно лоше.

       Хашки суд саопштио је да је преминуо Гебердао Густаве Кам из Буркине Фасо, судија петочланог апелационог вијећа које разматра жалбе Младићеве одбране и тужилаштва на првостепену пресуду.

       Председник суда Кармел Ађијус је, како је из Хага саопштено касно синоћ, уместо преминулог судије Кама (62) у апелационо веће именовао судију Мустафу Ел Бажа из Марока.

       Према правилима суда, новом судији Ел Бажу мора се дати извесно време да се упозна о предмету, прије него што апелационо веће настави са разматрањем правоснажне пресуде Младићу.

       Председник Ађијус је у последњем извештају Савету безбедности УН је изрицање пресуде најавио за мај.

       Апелационим вијећем које ће донети правоснажну пресуду Младићу председава судија Приска Матимба Нијамбе из Замбије.

       Чланови су, поред новог судије Ел Фажа, Амината Енгум из Гамбије, Елизабет Ибанда-Нахамија из Уганде и Сејмор Пентон са Јамајке.

       Окончање хашког процеса Младићу неколико пута је одлагано због пандемије вируса корона и операције којој је Младић био подвргнут у марту прошле године.

       Средином новембра прошле године била је одгођена и расправа о стању у поступку зато што Младићеви браниоци нису могли да допутују у Хаг, због ограничења услед пандемије, а он је одбио да се заседање одржи путем видео-везе.

       Генерала Ратка Младића је Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године неправоснажно осудио на доживотни затвор.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари